Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нетаньягу може перемогти на виборах в Ізраїлі: як це вплине на Україну

  • 02.11.2022, 12:30
  • 740

В Ізраїлі на виборах у вівторок може перемогти колишній прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу, свідчать результати екзитполів

Опитування на виході з виборчих дільниць, що передбачають результат до офіційних даних, дають його правому блоку на чолі з партією Лікуд незначну більшість місць, пише BBC.

Як зазначає видання, такий результат означав би повернення Нетаньягу, який пішов минулого року після 12 років при владі.

Офіційні результати, які все ще можуть призвести до іншого результату, очікуються найближчим часом.

Екзитполи ізраїльського телебачення припускають, що блок Нетаньягу отримає 61 або 62 місця у 120-місцевому кнесеті (парламенті).

Згідно з опитуваннями, Лікуд може стати найбільшою партією в кнесеті з 30−31 місцем і має більшість за підтримки націоналістичних та релігійних партій.

Очікується, що лівоцентристська партія чинного лідера прем'єр-міністра Яїра Лапіда, який переміг Нетаньягу на виборах минулого року, здобуде 24 місця.

Якщо опитування підтвердяться, це відсуне перспективу шостих виборів лише через чотири роки після того, як аналітики передбачали безвихідь.

Перемога стане помітним поворотом для Нетаньягу, на політичному майбутньому якого ставили хрест після того, як Лапід сформував малоймовірний альянс ідеологічно різних партій, щоб прийти до влади у червні 2021 року.

Як перемога Нетаньягу вплине на Україну

Беньямін Нетаньягу — експрем'єр, відомий тривалою співпрацею з путіним.

Як вказувала ВВС експертка Ксенія Свєтлова, політика урядів Біньяміна Нетаньягу (2009−2021) була досить дружня до росії.

«У 2014 році, коли адміністрація Обами вимагала від Нетаньягу засудити анексію Криму, той відмовився це робити. росії тоді ще не було в Сирії у військовому плані. Обама був розлючений, бо найбільший реципієнт американської військової допомоги відмовився підтримати політику США».

На думку Свєтлової, якщо Лапід залишиться прем'єр-міністром, можливість передачі якихось оборонних технологій Україні буде більшою. Особливо якщо внаслідок поразок російської армії в Україні у Сирії зменшиться військова присутність росії.

Прихід до влади Нетаньягу, за її словами, навряд чи покращить відносини з Україною й призведе до активізації допомоги Ізраїля Києву.


Джерело: BBC

Схожі новини