Передплата 2024 ВЗ

росія зриває «зернову угоду»: атака Севастопольської бухти лише привід

  • 31.10.2022, 21:30
  • 641

Вихід рф із зернових домовленостей — продовження ракетного, енергетичного та ядерного шантажу, спрямованого проти України та всього світу

Шантаж голодом, провокування гуманітарних криз у найбідніших країнах світу — це вже апробована стратегія кремля.

Майже одразу після підписання «зернової угоди» рф шукала приводи не виконувати її. Наприклад, на наступний день після укладення угоди окупанти обстріляли одеський порт. Україна тоді не заявила про зрив домовленості.

З 18 вересня росіяни цілеспрямовано зривали експортні контракти та вчасну доставку українського продовольства.

Атака Севастопольської бухти, в якій росія звинувачує Україну, стала лише приводом для порушення москвою «зернової угоди».

У Севастополі були атаковані лише законні воєнні цілі - кораблі вмф рф. Ці кораблі є носіями крилатих ракет «Калібр», якими загарбники регулярно обстрілюють об'єкти критичної інфраструктури та мирне населення. Україна ні перед ким не зобов’язувалася утримуватись від військової протидії агресії.

Атаковані кораблі жодним чином не беруть участі у гарантуванні безпеки «зернового коридору», хоч би скільки москва стверджувала зворотне.

Світ засудив російські заяви про припинення своєї участі в «зерновій угоді». Відповідні заяви зробили представники ЄС, НАТО, США, Франції, Польщі, Литви.

«Зернова угода» може діяти і без участі рф. Достатньо представників України, Туреччини та ООН.

Якщо вмф рф чинитиме перепони судноплавству гуманітарним коридором, то відповідальна за наслідки для продовольчої безпеки буде лише москва. А можливі атаки російськими військовими формуваннями цивільних суден у гуманітарному коридорі будуть розцінювати як акт міжнародного тероризму і піратства.

Схожі новини