Передплата 2024 ВЗ

План Маршалла: ​Німеччина підготувала план відбудови України

  • 24.10.2022, 18:30
  • 916

31 жовтня у Берліні відбудеться Німецько-українська економічна конференція, на якій презентують позиційний документ «Відновлення України» — на зразок Плану Маршалла з відбудови Західної Німеччини після Другої світової війни з допомогою США

Німеччина підготувала план відбудови України
Німеччина підготувала план відбудови України

З ініціативи Комітету з питань східноєвропейських економічних відносин 50 експертів склали досьє з детальними пропозиціями та побажаннями щодо процесу економічного розвитку в Україні.

Досьє «Відновлення України» представлять на 5-й Німецько-українській економічній конференції, на якій також мають бути канцлер Олаф Шольц та прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Кожна країна-донор має зберегти контроль над власними проєктними коштами для забезпечення прозорості та підзвітності. Поки панує війна, звичайно, не варто очікувати величезної хвилі інвестицій німецьких компаній в Україну.

Це буде радше поступовий процес, але до нього треба готуватися. І є позитивні сигнали від німецьких компаній, які зберігають або навіть розширюють свою участь в Україні, незважаючи на війну, наприклад, в автомобільній промисловості або в торгівлі будівельними матеріалами.

На думку німецьких компаній, міжнародні донори та уряд у Києві мають зосередитися на створенні швидких стимулів для приватного сектору за прикладом Плану Маршалла для Західної Німеччини після Другої світової війни.

На думку Шольца і фон дер Ляєн, ні Україна, ні окремі партнери самостійно не зможуть впоратися зі збитками від війни, яку розпочала рф. Світовий банк оцінив їх у щонайменше 350 млрд євро.

«Разом із нашими партнерами з „Групи семи“ та іншими країнами, за підтримки міжнародних організацій та України, ми маємо намір закласти основи інклюзивної донорської платформи для координації процесу негайного відновлення зруйнованої інфраструктури та початку довгострокової відбудови», — йдеться у доповіді.

Схожі новини