Передплата 2024 «Добра кухня»

На підтримку жінок Ірану: депутатка ксенету обстригла своє волосся під час виступу

  • 16.10.2022, 10:15
  • 868

Депутатка кнесету Шарен Хаскель («Ха-Махане ха-Мамлахті») обстригла волосся під час виступу на заході Міжнародного християнського посольства в Єрусалимі (ICEJ)

Депутатка кнесету Шарен Хаскель. Фото із мережі
Депутатка кнесету Шарен Хаскель. Фото із мережі

Про це повідомляє сайт The Jerusalem Post.

Хаскель запросили до ICEJ на свято Суккот, оскільки вона є головою Зборів християнських прихильників кнесету (Knesset Christian Allies Caucus). У своєму виступі вона оголосила протести жінок проти хіджабу в Ірані законними, додавши, що іранці вимагають свободи віросповідання і права самим вирішувати, що носити на голові, і як жити.

«Не вистачає слів, щоб описати ту повагу, яку я відчуваю до цих жінок і дівчаток, які ризикують своїм життям, вимагаючи свободи, в ім'я майбутнього для себе та своїх дітей», — наголосила Хаскель.

Потім вона, не сходячи з трибуни, обстригла собі волосся.

Шарен Хаскель пояснила, що зробила це на підтримку руху «Жінки, життя, свобода», який став відомим завдяки демонстраціям в Ірані. Вона не перша зробила такий вчинок. За кілька днів до неї обстригла собі волосся, виступаючи з трибуни, депутат шведського парламенту.

Перед виходом з трибуни Хаскель висловила сподівання, що на наступному святі Суккот будуть присутні і жінки Ірану.

За даними правозахисників, від початку протестів минулого місяця іранський режим убив понад 220 осіб, зокрема — 30 дітей. Заворушення в Ірані почалися, коли «поліція вдач» країни заарештувала та вбила 22-річну іранку Махсу Аміні. Нагадаємо, як уже розповідав сайт «Деталі», Європейський союз погодився ввести нові санкції проти Ірану через жорстке придушення протестів, що тривають, пише Bloomberg з посиланням на дипломатів ЄС.

Йдеться про пакет санкцій проти щонайменше 15 іранських осіб та організацій, сказали дипломати, додавши, що офіційно його можна ухвалити вже наступного тижня. Поки що незрозуміло, про які саме санкції йдеться, але раніше міністри закордонних справ Німеччини та Франції закликали до заборони на в'їзд до ЄС та заморожування європейських активів осіб, причетних до насильства проти протестувальників в Ірані.

«Ми маємо закликати до відповіді тих, хто несе відповідальність за репресії щодо жінок, — заявила 12 жовтня голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, виступаючи перед послами ЄС. — Я вважаю, що зараз саме час запровадити санкції проти винних. Шокуюче насильство, вчинене над іранським народом, не може залишитися без відповіді».

Тим часом, за інформацією видання Politico, цього тижня Іран приватно намагався вплинути на дипломатів ЄС, щоб змусити їх відмовитися від санкцій проти Тегерана.

«Якщо Європа не зважить на нюанси поточної ситуації, наслідки будуть серйозними, і двосторонні відносини можуть цього не пережити», — попереджає один із листів, направлений групі послів ЄС, від посла Ірану до ЄС Голамхосейна Дехгані.

У ньому також висловили жаль з приводу «нинішніх тенденцій цькування Ірану в Європі» і звинувачуються «угруповання, що розпалюють війну у США».

Схожі новини