Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тут сидиш як у вертольоті»: Порошенко везе з Британії найбільший танковий тягач Oshkosh

  • 07.10.2022, 13:57
  • 955

Петро Порошенко у Великій Британії побував на військовому складі, звідки в Україну відправляють чергову партію техніки для ЗСУ, куплену спільно з волонтерами. Одна з позицій — найбільший танковий тягач Oshkosh

Машина має нульовий пробіг, нова, надійна, з дуже рідкісним трейлером-причепом
Машина має нульовий пробіг, нова, надійна, з дуже рідкісним трейлером-причепом

Порошенко пояснює: коли Україна отримає танки натівського зразка, то їх перевозити зможуть тільки такі потужні тягачі.

Кошти на одну з машин збирали волонтери на день народження п’ятого президента, Фонд Порошенка традиційно подвоює зібрану суму.

«Як ми і обіцяли — це те, що я чекав 26 вересня. Дякую Марині та Ірині Геращенко за таку ініціативу. Це те, про що мріють Збройні Сили України — найпотужніший, найбільший в світі і найновіший, який тільки можна знайти на складах довготривалого зберігання, крутий трак Oshkosh», — показує Порошенко цього велетня.

«Машина має нульовий пробіг, нова, надійна, з дуже рідкісним трейлером-причепом. І робиться це все для перевезення танків і бронетехніки натівського зразка, вага яких перевищує 60 тонн. Нагадаю: вага радянських танків, які стоять на озброєнні української армії, складає близько 40 тонн. А вже німецькі танки, німецькі САУ — а я сподіваюся, у нас будуть і „Леопарди“, і „Абрамси“ — вони важать уже понад 60 тонн. І поки що їх ніхто не здатен возити», — пояснює Порошенко.

«Просто подивіться, який він величезний. Тут сидиш як у вертольоті. Висота складає декілька метрів. І тут все у дуже гарному стані. Тут є місця ще для 4−5 бійців, механіків або техніків», — показує Порошенко.

«Я вірю в те, що НАТО поставить нам танки. Я вірю в те, що вони будуть як американські, так і німецькі. І ми робимо все для того, щоб підготуватися», — пояснює п’ятий президент.

14 вересня стало відомо, що Фонд Порошенка і ГО «Справа Громад» отримали експортні ліцензії Державного департаменту США на придбання двох танкових тягачів Oshkosh.

Основне призначення тягача — транспортування танків, розгортання та евакуація бронетранспортерів, самохідної артилерії, броньованих бульдозерів та інших важких транспортних засобів і обладнання всіх типів. Корисне навантаження становить 60 тонн. Тягач Oshkosh M1070 був розроблений для транспортування танків Abrams.


Джерело: ЄС

Схожі новини