У стиглих гарбузів — тверда шкірка

У середині осені шкірка гарбузів твердішає, набуває яскравого й рівномірного забарвлення (жовтого чи помаранчевого), листя та пагони в’януть. Це ознаки дозрівання

При температурі +8-10°С велетенські овочі зберігатимуться кілька мі­сяців. Фото pexels
При температурі +8-10°С велетенські овочі зберігатимуться кілька мі­сяців. Фото pexels

Тоді гострим ножем обріжте огудиння, залишаючи опробко­вілу ніжку завдовжки 5−10 см. Зібрані плоди протягом кіль­кох днів витримують на осонні, завдяки чому загояться дрібні подряпини. Потім розмістіть череванів у теплому місці (без доступу сонячних променів) на дозарювання. В цей час від­будеться накопичення вітамі­нів, м’якуш стане солодшим та ароматнішим.

Вже тоді городніх красенів можна заносити до льоху або прохолодної затемненої комо­ри. Розкладайте їх по застеле­ній соломою долівці чи стелажах. Робити це треба так, аби не доторкалися один одного (що зменшить ймовірність за­гнивання). Оптимальна темпе­ратура — +8−10°С.

За таких умов велетенські овочі зберігатимуться кілька мі­сяців. Періодично оглядайте їх, вилучаючи припсуті екземпляри.

Схожі новини