У стиглих гарбузів — тверда шкірка
У середині осені шкірка гарбузів твердішає, набуває яскравого й рівномірного забарвлення (жовтого чи помаранчевого), листя та пагони в’януть. Це ознаки дозрівання
/wz.lviv.ua/images/news/_cover/474059/harbuzy.jpg)
Тоді гострим ножем обріжте огудиння, залишаючи опробковілу ніжку завдовжки 5−10 см. Зібрані плоди протягом кількох днів витримують на осонні, завдяки чому загояться дрібні подряпини. Потім розмістіть череванів у теплому місці (без доступу сонячних променів) на дозарювання. В цей час відбудеться накопичення вітамінів, м’якуш стане солодшим та ароматнішим.
Вже тоді городніх красенів можна заносити до льоху або прохолодної затемненої комори. Розкладайте їх по застеленій соломою долівці чи стелажах. Робити це треба так, аби не доторкалися один одного (що зменшить ймовірність загнивання). Оптимальна температура — +8−10°С.
За таких умов велетенські овочі зберігатимуться кілька місяців. Періодично оглядайте їх, вилучаючи припсуті екземпляри.