Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наступного року Україна може відмовитися від газу, — Вітренко

  • 03.10.2022, 08:15
  • 957

До наступного року Україна планує повністю відмовитися від природного газу для опалення

Юрій Вітренко. Фото із мережі
Юрій Вітренко. Фото із мережі

Зокрема, такий позитивний досвід вже має Житомир.

Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Досвід Житомира свідчить, що в більшості випадків можна до наступного опалювального сезону перейти з природного газу на опалення, наприклад, на біомасу, сміття. Ми вивчаємо цей позитивний досвід, ми працюємо із Житомиром над трьома проєктами, які дозволяють виробляти тепло й електроенергію з біомаси. У цьому випадку — це біомаса та RDF (refuse derived fuel, тверде вторинне паливо, фактично — побутове сміття, — ред.). Це економічно та екологічно вигідно», — зазначив Вітренко.

Він зазначив, що йдеться про будівництво в Житомирі трьох ТЕЦ, які працюватимуть на RDF та трісці. Їхня загальна потужність становитиме 50 мегават. Для цього залучають кошти від міжнародних партнерів.

Вітренко додав, що «Нафтогазу» економічно вигідніше допомогти зараз запустити такі проєкти, ніж імпортувати газ навіть на цей опалювальний сезон.

«Ми хочемо встановлювати обладнання, яке потім буде працювати багато років на місцевій сировині, а це розвиток місцевого бізнесу і створення робочих місць», — наголосив очільник НАК.

За його словами, наразі Україна на 90% готова до опалювального сезону.

Схожі новини