Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці, ви — космос: супутник, на який зібрали кошти всією країною, уже працює для України

  • 29.09.2022, 11:15
  • 1 021

Завдяки пожертвам українців підтримка з космосу вже дає результати на полі бою

Фото супутника зі сторінки Олексія Резнікова
Фото супутника зі сторінки Олексія Резнікова

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резінков.

«Коли у червні Міноборони запропонувало скерувати кошти, зібрані для придбання байрактарів, на посилення засобів космічної розвідки, ми очікували якісного підвищення спроможностей наших військ. Наразі усі наші очікування повністю справдилися», — написав він.

«Сили оборони України, насамперед — бойові бригади ЗСУ, вже деякий час отримують потік даних з супутників ICEYE. Знімки безпосередньо розшифровують та опрацьовують фахівці воєнною розвідки Міноборони, які пройшли відповідне навчання. Із зрозумілих причин не можу розказати усі подробиці, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами», — додав Резніков

За його словами, її зафіксували тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників.

«Натомість координати „схованого“ були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині. Фактично лише за два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками. Але головне — це допомагає зберегти життя наших воїнів, які безцінні», — наголосив міністр.

Схожі новини