Передплата 2024 «Добра кухня»

На війні загинув випускник аспірантури ЛНУ Рустем Мамут оглу Аблятіфов

  • 28.09.2022, 11:17
  • 890

На фронті загинув історик, кримськотатарський громадський діяч, випускник аспірантури Львівського університету Рустем Мамут оглу Аблятіфов з позивним Ногай

Фото: ЛНУ
Фото: ЛНУ

Про це повідомили на сайті львівського університету.

Рустем Мамут оглу був активним учасником Революції Гідності та руху «Євромайдан Крим». Після анексії Криму Росією у 2014 р. виїхав з родиною до Львова. Там вступив до аспірантури Львівського національного університету імені Івана Франка, викладав студентам-історикам спецкурси з історії киримли. З липня 2016 по січень 2018 року брав участь в Антитерористичній операції на Сході України у складі одного з добровольчих підрозділів. У 2017 р. нагороджений пам’ятною відзнакою «За оборону Авдіївки».

29 серпня в університеті імені Івана Франка Рустем Мамут оглу Аблятіфов захистив дисертацію на тему «Кримська діаспора Туреччини у процесі репатріації киримли на історичну Батьківщину (кін. 1980-х — поч. 2000-х рр.)» з галузі знань «Гуманітарні науки» за спеціальністю «Історія та археологія».

Цими днями науковець саме мав отримати диплом доктора філософії.

Довідка

Рустем Мамут оглу народився 3 грудня 1964 р. в Одесі. Працював на кораблях Чорноморського морського пароплавства, екстерном закінчив навчання в Одеській державній морській академії. У 1992 р. повернувся з родиною до Криму. У 1998 р. закінчив юридичний факультет Таврійського інституту підприємництва та права, а в 2002 р. — Українську академію державного управління при Президентові України. Брав активну участь у кампанії з набуття громадянства України раніше депортованих кримських татар. З 2002 р. до 2006 р. працював у Державному комітеті України у справах національностей та міграції на посадах начальника відділу міжнародних зв’язків та заступника начальника управління у справах національностей; у 2006−2007 рр. — головним консультантом юридичної служби у представництві президента України в АР Крим; у 2008−2010 рр. — політичним аналітиком, заступником директора Агенції «Кримські Новини» (Сімферополь).

Схожі новини