Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ситуація з коронавірусом не настільки критична, щоб запроваджувати масковий режим»

Розповів «ВЗ» головний медик Львівщини Орест Чемерис

В Україні - рекомендаційний масковий режим, хоча у деяких західних регіонах через спалах коронавірусу (штам Омікрон) його вводять обов’язковим. У Львові та області наразі масковий режим у публічних місцях не обов’язковий.

Проте не виключено, що за тиждень-другий маски стануть обов’язковим аксесуаром. За два останні тижні приріст хворих на коронавірус — плюс 35%. На стаціонарному лікуванні в медичних закладах Львова перебуває 431 пацієнт (станом на 27 вересня).

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» начальник департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис.

Нагадаємо, 22 вересня у Тернополі відновили обов’язкове носіння масок. Таке рішення ухвалили на засіданні міського штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру. На порозі маскового режиму перебуває Івано-Франківськ. Ріст ковідних хворих доволі високий і рішення про маски в усіх громадських місцях будуть розглядати з наступного тижня.

«У всіх міських медичних закладах Івано-Франківська повернули масковий режим, — сказав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. — Звернувся до всіх гіпермаркетів і супермаркетів міста з рекомендацією ввести там масковий режим. Якщо у громадському транспорті міста буде масковий режим, а міжміські будуть без масок, то воно не т. е. Рішення мають ухвалити на рівні області».

«Аналізуємо динаміку захворювання у Львівській області, маємо приріст. Ситуація з коронавірусом у Львові та області не настільки критична, щоб запроваджувати масковий режим чи інші додаткові обмежувальні заходи, — каже головний медик Львівщини. — Якщо динаміка буде негативною, будемо повертатися до маскового режиму, зараз він рекомендаційний. Кількість хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні, від 400 до 430. Найбільше хворих поступає після вихідних. Переважно за день госпіталізують 10−20 нових хворих з діагнозом ковід. Як правило, хворіють в легкій формі, скаржаться на ознаки гострого респіраторного захворювання. Три доби — підвищена температура тіла. Тому все ж рекомендуємо в місцях масового скупчення та громадському транспорті одягати маску».

Тим часом, медики закликають вакцинуватися, аби захиститися від коронавірусної інфекції. За словами Ореста Чемериса, на Львівщині не надто втішна ситуація з вакцинацією, дві дози вакцини отримали 51%. «Вакцини не бракує, минулого тижня отримали в достатній кількості партію Pfizer, — відзначає Орест Чемерис. — Також в наявності вакцини Johnson & Johnson, CoronaVac. Згідно з рекомендацією Міністерства охорони здоров’я, усі вакцини є взаємозамінними. Можна звернутися за дозою вакцини у будь-який медичний заклад Львова. Не обов’язково йти у той, де укладено декларацію з сімейним лікарем».

Схожі новини