Передплата 2024 «Добра кухня»

«Від Криму до Карпат»

У Стрийському парку хочуть висадити нову клумбу. З місцем остаточно не визначилися

На найбільшій у місті Лева клумбі будуть рослини Карпат, Криму й українського степу. Квіткова оаза складатиметься з кількох ділянок-просторів, розділених доріжками. Авторка ідеї - ексзаступниця начальниці управління екології Львівської міської ради Наталія Гончарова. На початку російської агресії вона приїхала з Маріуполя, де займалася ландшафтним дизайном.

За попереднім задумом, клумба мала би постати біля пам’ятника Яну Кілінському й каскаду струмків. Щоправ­да, на цьому місці уже є клум­ба, яка має історичне значен­ня, тож її не можна ліквідувати чи переробляти… «Це попере­днє місце для клумби, але не остаточне. Обговорення про­єкту ще триває», — пояснила начальниця управління еко­логії Львівської міської ради Олександра Сладкова.

«Чиновники Ратуші так і не сказали, що робитимуть з клумбою біля монумента Кі­лінського — залишать такою, як є, чи перетворять на нову клумбу „Від Криму до Карпат“, — каже еколог, громадський активіст Андрій Довгань. — Клумба у Стрийському парку історична, це пам’ятка садо­во-паркового мистецтва. Тож для нової клумби варто знайти нове місце».

Як розповіли «ВЗ» в управ­лінні екології, рослини для но­вої клумби планують закупи­ти на тендері, який оголосять незабаром. Червону руту, цвіт папороті, дзвоники карпатські, нарциси, бузульник та злаки хочуть висадити на тій части­ні клумби, яка уособлюватиме карпатський регіон. Зона Кри­му та південна частина вража­тимуть ароматами ялівцю, со­сни кримської, гіацинтів тощо. Влітку сюди хочуть виносити тропічні рослини з оранжереї Стрийського парку… Троянди, лікарські лугові трави та злаки мали би зустрічати відвідува­чів у степовій зоні цієї клумби.

Схожі новини