Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одного з лідерів кримськотатарського руху Джеляла засудили до 17 років в’язниці

  • 21.09.2022, 13:30
  • 603

У Криму контрольований рф верховний суд оголосив вирок фігурантам «справи про диверсію на газопроводі» в Перевальному — одному з лідерів кримськотатарського національного руху Наріману Джелялу й братам Азізу та Асану Ахтемовим

Наріман Джелял. Фото із мережі
Наріман Джелял. Фото із мережі

Політика й активіста, колишньому журналіста Нарімана Джеляла (за документами — Джелялова) засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів і обмеженням волі на 1,5 року.

Асана Ахметова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів і обмеженням волі на 1 рік.

Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів і обмеженням волі на 1 рік.

Відомо, що російське обвинувачення просило для них 15 років колонії.

Керівник законної прокуратури АРК Ігор Поночовний назвав цей вирок черговим доказом систематичного переслідування кримських татар на окупованому півострові, за яке Україна вимагатиме у міжнародних судах покарання для рф.

На його думку, під колеса російської «репресивної машини» потрапляють всі ті, хто має проукраїнську позицію, громадяни, що не змирилися з окупацією, беззаконням і терором на півострові.

Прокурор АРК зауважив, що Нарімана Джеляла затримали у 2021 році відразу після участі в саміті «Кримська платформа», і пов’язав це з його громадською та політичною діяльністю, оприлюдненням злочинів окупантів, свободою слова та боротьбою за права людини.

Прокуратура фіксує усі злочини рф та її окупаційної адміністрації в Криму. Нещодавно слідчому та судді, які причетні до незаконного кримінального переслідування та засудження Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, повідомили про підозру у вчиненні воєнного злочину (ст. 438 ККУ).

Український омбудсмен Дмитро Лубінець також заявив, що ці вироки — «помста росії за спротив окупації корінного кримськотатарського народу з 2014 року, помста за участь Нарімана Джеляла у минулорічній Кримській платформі, помста за відсутність успіхів зовнішньої політики рф на міжнародній арені».

«Як уповноважений Верховної Ради України з прав людини я буду докладати всіх можливих зусиль задля звільнення українських політв'язнів.

Ми будемо мобілізовувати сили в нашій країні та наголошувати про це за її межами в спілкуванні з країнами партнерами задля збільшення тиску на рф", — наголосив Лубінець.

Схожі новини