Передплата 2024 «Добрий господар»

«То є на Львівщині переслідування волонтерів чи нема?»

На сесії Львівської обласної ради це запитання стало риторичним, оскільки представники правоохоронних органів не з’явилися на звіт

Фото ЛОР
Фото ЛОР

На сьогоднішньому, 20 вересня, засіданні сесії Львівської обласної ради «топовим» було питання щодо львівських волонтерів, на яких останнім часом розпочалося справжнє «полювання» правоохоронних органів.

Обласні обранці планували заслухати інформацію цих правоохоронних органів про стан справ щодо переслідувань осіб, які займаються волонтерством на території Львівщини. З трибуни сесії мали звітувати керівник Львівської обласної прокуратури Антон Войтенко і начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Олександр Шляховський.

Однак… правоохоронці не з’явилися на сесію, не прислали навіть своїх заступників чи керівників напрямів. Цей факт викликав обурення в залі, адже ледь не весь депутатський корпус облради з початку війни активно волонтерить, а багато хто не припиняв волонтерської діяльності з 2014 року.

Офіційна «відмовка» відсутності правоохоронців на сесії - відрядження… Вони передали тільки свою письмову інформацію. До речі, не було в залі і голови Львівської ОВА Максима Козицького. Тож доповідав з трибуни єдиний Назарій Сумало — голова постійної комісії облради з питань правоохоронної діяльності та військових формувань.

На початку Назарій Сумало виклав ту інформацію, яку передали правоохоронці. Так, з початку дії особливого періоду правоохоронні органи розпочали 46 кримінальних проваджень, які пов’язані з неправомірним розподілом гуманітарної допомоги. До суду скеровані три обвинувальні акти щодо чотирьох осіб. З підозрою наразі перебувають сім кримінальних проваджень щодо десяти осіб. Зокрема, повідомлено про підозру одному керівнику благодійного фонду, одному керівнику органу місцевого самоврядування та чотирьом фізичним особам, які продали 14 автомобілів.

«Правоохоронці запевняють, що жодних дій щодо переслідування волонтерського руху немає, і вони керуються лише законодавством України, — сказав Назарій Сумало. — У нашому законодавстві щодо діяльності волонтерів є специфіка, воно доволі колізійне і суперечливе. Саме тому треба змінювати і покращувати законодавство…»

З чого все почалося?

Останнім часом правоохоронні органи почали «кошмарити» львівських волонтерів (подібний процес відбувається також в інших областях України). Відбулися обшуки і затримання відомого львівського художника, засновника «Музею ідей» і громадського діяча Олеся Дзиндри та його товариша Юрія Музичука. Їх звинуватили у продажі авто, призначених для ЗСУ. Затримані відкинули всі звинувачення, станом на зараз їх відпустили під особисте зобов’язання. Також київська поліція здійснила обшуки у помешканні відомого львівського громадського діяча і волонтера Святослава Літинського. З квартири вилучили 15 тисяч гривень. Самого Літинського не було в Україні, а після обшуків його дружині стало погано, її забрала швидка. Обшуки також провели в Назарія Островського, колеги Літинського. Островському присудили домашній арешт.

Громадськість, депутати, відомі особи, українські бійці піднялися на захист волонтерів. У ЗМІ заговорили про загальну кампанію проти волонтерського руху. Мовляв, влада хоче дискредитувати волонтерський рух, відвернути увагу громадськості від шахраїв, які наживаються на волонтерській діяльності…

Чи були провокації правоохоронців у волонтерському середовищі?

Загалом кількагодинна розмова в сесійному залі облради вийшла жорсткою і принциповою. Під час запитань і обговорення від депутатів лунали неодноразові закиди у бік правоохоронців, які не прийшли на сесію.

«Якби правоохоронці не відчували своєї вини, вони б прийшли на сесію», — сказав Святослав Шеремета.

«У мене запитання просте: чи є переслідування волонтерів правоохоронними органами на Львівщині чи нема?» — запитав у Назарія Сумала Олександр Ганущин.

«Думаю, що немає, — „дипломатично“ відповів доповідач. — Юридично це питання до київських органів, які займалися тими моментами. Суд розставить всі крапки над „і“. Наші правоохоронці на Львівщині, я думаю, поводяться адекватно і правильно…».

Через відсутність правоохоронців більшість запитань з депутатських вуст виявилися риторичними. Наприклад, «Чи були провокації правоохоронців у волонтерському середовищі?». Адже, як йдеться у розслідуваннях ЗМІ, у справах багатьох волонтерів по Україні був факт, коли правоохоронець називався представником військової частини і казав, що «терміново шукає авто для хлопців на передовій», і одразу хотів купити авто за свої гроші. До честі багатьох волонтерів, вони посилали такого «за російським військовим кораблем».

«Це виглядає намаганням влади придушити непідконтрольний їй волонтерський рух»

Від волонтерського середовища з трибуни сесії виступала дружина героя Небесної сотні Наталя Дигдалович.

Вона була дуже схвильована усією ситуацією. Зачитала звернення щодо припинення переслідування волонтерів до президента, Верховної Ради України, Кабміну, керівників Генпрокуратури, СБУ, Нацполіції:

«Волонтери стали надійним тилом для українського фронту, взявши на себе зобов’язання підставити своє плече для держави у надскладний період. Волонтерство — це рушійна сила українського народу, завдання якого — наблизити перемогу України. На жаль, реалії сьогодення такі, що лідери волонтерського руху стають фігурантами кримінальних справ, які заведені працівниками правоохоронних органів без належних на це підстав. Дуже часто ці справи мають усі ознаки замовних… Такий процес є дискредитацією волонтерського руху. А ще це виглядає намаганням влади придушити непідконтрольний їй волонтерський рух. Вважаємо, що законодавство, яке регулює волонтерську діяльність, є недосконалим та потребує негайних змін. 9 вересня відбулися збори львівської волонтерської спільноти Львівщини, де взяли участь понад 120 осіб, за результатами якої було зроблено спільне звернення за підписом 82 учасників. Вирішено виступити єдиним фронтом задля протистояння свавіллю силових структур. Висловлено вимогу припинити переслідування волонтерів… Наголошуємо на необхідності дотримання правоохоронними органами процесуального законодавства України при проведенні слідчих дій. Наголошуємо на неприпустимості використання будь-яких засобів тиску, приниження честі та гідності, неприпустимості провокацій і злочинів правоохоронцями… Вимагаємо негайного внесення змін до кримінального законодавства України щодо волонтерської діяльності. Виведення з-під охоплення статті 301−2 ККУ волонтерських дій, що здійснювалися з метою залучення коштів, отримання внесків чи компенсації витрачених коштів для закупівлі за кордоном техніки, автомобілів та військового спорядження. Закликаємо органи місцевого самоврядування виявити публічно підтримку волонтерському середовищу… Закликаємо президента України, гаранта прав і свобод людини, стати на захист волонтерського середовища. Закликаємо Верховну Раду внести зміни до закону України про волонтерську діяльність та закон України про гуманітарну допомогу щодо чітких зрозумілих правил ввезення гуманітарної допомоги та до статті 201−2 ККУ. Закликаємо Генерального прокурора України, голів Служби безпеки та Нацполіції припинити безпідставні кримінальні переслідування усіх, хто займається волонтерською діяльністю. Потужне об'єднання волонтерського середовища працює і надалі працюватиме задля перемоги України».

Звернення волонтерського руху стало основою тексту звернення Львівської обласної ради до влади щодо переслідувань волонтерів, за яке і проголосували депутати.

Схожі новини