Передплата 2024 ВЗ

У росії хочуть ув’язнювати солдатів до 10 років за здачу в полон та відмову від участі у бойових діях

  • 20.09.2022, 14:15
  • 754

Поки що за відмову від участі у бойових діях у країні відповідальності немає

росіян планують карати за здачу в полон. Фото із мережі
росіян планують карати за здачу в полон. Фото із мережі

«Поправки, які днями внесли до Держдуми, пропонують давати від 2 до 3 років колонії за відмову від участі у бойових діях, а якщо він спричинив тяжкі наслідки — від 3 до 10 років», — йдеться у повідомленні.

Наразі невиконання наказу начальника на військовій службі підлеглого карають до 2 років, а з тяжкими наслідками — до 5, окремого покарання за відмову від участі воювати не передбачено.

Також до Держдуми РФ внесли поправки про покарання до 10 років колонії за дезертирство (зараз за нього дають 7 років) або неявку контрактника чи призовника на службу тривалістю понад місяць «у період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту або бойових дій».

Також російські депутати та сенатори пропонують ввести до Кримінального кодексу поняття «мобілізація», «воєнний стан», «воєнний час», «збройний конфлікт». Вони пропонують вважати обтяжливою обставиною дії, вчинені не тільки в умовах збройного конфлікту чи військових дій, а й «під час мобілізації, воєнного стану та у воєнний час».

Водночас добровільна здача в полон (ст. 352.1) за відсутності ознак держзради каратиметься позбавленням волі до 10 років.

Мародерство із погрозою вбивством (ст. 356.1) каратиметься позбавленням волі до 15 років. Умисне знищення чи пошкодження військового майна загрожує відповідальністю до 10 років позбавлення волі

Схожі новини