Передплата 2024 «Добрий господар»

«Дефіциту дров немає, попит зріс на 40%»

Сказав для «ВЗ» керівник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека

Через можливі ракетні удари по об'єктах теплопостачання, у лісгоспах Львівщини попит на дрова для опалення в буржуйках зріс на 40%. Цього опалювального сезону дефіциту дров не буде, їх заготовили у достатній кількості. Реалізація дров зросла у Стрийському, Сколівському, Самбірському і Львівському лісових господарствах.

Про це розповів у коментарі для «ВЗ» керівник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.

«У Львівській області дров є в достатній кількості. Дефіциту немає. Цього року попит на лісовий матеріал для опалення зріс на 40%. Люди дійсно купують багато дров, хочуть вже», — каже Дейнека.

У селах, каже Дейнека, купують по 10 кубометрів дров, яких вистачає на весь опалювальний сезон. В середньому у містах районів купують 3−5 кубометрів деревини для опалення. Є ліміти від лісівників — на одне господарство не більше 15 кубометрів дров.

Анатолій Дейнека каже, що дрова для опалення готують лише із висихаючих дерев, здорові ліси для цього не використовують.

«Здорова деревина для дров не годиться», — наголошує головний лісівник Львівської області.

Ціна дров залежить від породи деревини. Кубометр дров стартує від 600 гривень — це переважно так звані м’яколисті дерева: осика, тополя, верба. Їх мінус — швидко згорають і дають мало тепла. За кубічний метр хвойних дров правлять 800 гривень. Найдорожчі - твердолиста група дров (дуб, бук, граб, ясен) — 1200 гривень за кубометр.

Такі дрова дають багато тепла, яке тримається в приміщенні довго. Середня ціна дров високої якості - 900−1200 гривень за кубометр.

Схожі новини