Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні лабораторно підтвердили перший випадок мавпячої віспи

  • 15.09.2022, 19:30
  • 958

Наразі пацієнт перебуває у лікарні. У нього легкий перебіг хвороби

Перший хворий за кордон останнім часом не виїжджав. Фото із мережі
Перший хворий за кордон останнім часом не виїжджав. Фото із мережі

Основні симптоми — підвищена температура, висип на тілі.

Як повідомило Міністерство охорони здоровʼя України, діагностували захворювання ПЛР-дослідженням, зараз триває епідеміологічне розслідування.

Пацієнт розповів, що він не контактував із хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Та поява симптомів захворювання і попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований у одному з великих міст країни.

Віспа мавп — віспоподібне захворювання, яке схоже до натуральної віспи, проте має меншу летальність та легші симптоми. До 2022 року віспа мавп була поширена у країнах Центральної та Західної Африки.

Наразі ж більш ніж половина всіх зафіксованих випадків — у Південній та Північній Америці.

Заразитися хворобою можна під час контакту з інфікованою твариною, але вчені не впевнені, що саме з мавпою. Вони вважають, що віспу переносять до людей гризуни. Людина може підхопити мавпячу віспу, якщо її вкусить заражена тварина або після контакту з рідиною тварини: кровʼю, фекаліями, слиною тощо.

Також можна заразитися, якщо зʼїсти сире мʼясо. Водночас між людьми хвороба поширюється дуже рідко і переноситься легко. Цей вид віспи характеризується лихоманкою та висипами. Спеціальної вакцини проти мавпячої віспи немає, але вчені впевнені, що вакцина проти звичайної віспи теж ефективна. Її можна вколоти й після контакту з інфікованою людиною — це значно полегшить перебіг хвороби.

Схожі новини