Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщину евакуюють соціальні заклади з вразливими категоріями — пенсіонерами, інвалідами

Пік очікують у жовтні, коли вдарять осінні заморозки

Станом на 15 вересня у Львівській області мешкає офіційно зареєстрованих 250 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 160 тисяч — жінки, 90 тисяч — чоловіки. Дев’ять консультативних центрів для переселенців, які нещодавно запрацювали в районах Львівщини, дають свої плоди. Крім юридичних консультацій, розмов з психологами, там надають і адресну допомогу від міжнародних партнерів: роздають теплі речі, обігрівачі для кімнат…

Про це повідомила на брифінгу радниця начальника Львівської ОВА Галина Бордун.

В. о. директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Роман Андрес додав: «Люди старшого віку, інваліди, які залишили домівки на сході, залишилися самотніми, потребують особливої допомоги. Деякі з них маломобільні або лежачі. У Львівській області таких людей приймають чотирнадцять закладів, зокрема геріатричні пансіонати, інтернати. Людей похилого віку, яким не потрібна цілодобова допомога і догляд, приймають в себе низка релігійних організацій».

Про евакуацію людей на інвалідних візках

Роман Андрес прогнозує, що невдовзі зі сходу до Львова евакуюють цілі заклади, де мешкають соціально вразливі категорії людей — пенсіонери, інваліди. Станом на 15 вересня у Львівській області перебувають люди із восьми таких закладів. Коли похолодає, кількість таких людей зросте в рази… Так, минулої суботи евакуаційним потягом до Львова прибула група таких людей із Запорізької області. Їх розмістили в одному з районів Львівщини.

Про психічне здоров‘я вимушених переселенців

Член робочої групи медико-психосоціальної допомоги, координатор проєкту «Психічне здоров’я для України» Орест Сувало наголосив, що до психологічної допомоги вимушеним переселенцям залучають також міжнародних експертів.

«Зараз люди, які пережили війну, проходять другу-третю стадію реакції на стрес, — наголошує Орест Сувало. — Ми на межі стадії адаптації і виснаження».

Галина Бордун каже, що сьогодні запити на відвідини психіатрів зросла в рази, ситуація навіть критичніше, ніж у березні.

Схожі новини