Передплата 2024 «Добрий господар»

Кам’яні вишиванки Нової Каховки презентують у Хорватії

«Архітектурні надмірності» отримали статус охоронних пам’яток

Так колоритно виглядає один з будинків Нової Каховки. Фото з відкритих джерел
Так колоритно виглядає один з будинків Нової Каховки. Фото з відкритих джерел

У хорватському Ліпіку відкрили виставку унікальних мистецьких витворів наразі окупованої росіянами Нової Каховки (Херсонщина). Зокрема, експонують фото кам’яних вишиванок.

Уперше виставку презентували у Львові, куди після окупації міста приїхали громадські активістки Тетяна і Єлизавета Євсеєви.

Упродовж останніх десяти років жінки у рідній Новій Каховці займалися відновленням кам’яних вишиванок авторства художника Григорія Довженка на житлових будинках міста. Після Львова кам’яні вишиванки показали жителям Дрогобича — міста-побратима Нової Каховки. На черзі експозиція у Чернівцях, Івано-Франківську та Києві. Також активістки мають запрошення привезти кам’яні вишиванки до польських і німецьких міст.

«Це роботи митця Довженка, який створив 80 унікальних різьблених панно, що прикрасили стіни будинків і змінили обличчя Нової Каховки, — розповіла співавторка проєкту „Кам'яні вишиванки Нової Каховки“ Єлизавета Євсеєва. — Його критикували за „архітектурні надмірності“. Зараз твори Довженка вважають унікальним мистецьким явищем. І „кам'яні вишиванки“ мають статус пам’яток архітектури».

Схожі новини