Передплата 2024 «Добре здоров’я»

П’ятдесят мільйонів людей у світі перебувають у рабстві, — правозахисники

  • 12.09.2022, 20:30
  • 1 017

Згідно з новими глобальними оцінками, п’ятдесят мільйонів людей у ​​всьому світі перебувають у рабстві, або змушені працювати примусово, або примушені до шлюбу

Найбільше від рабства та насильства у світі страждають жінки та діти. Фото умовне із мережі
Найбільше від рабства та насильства у світі страждають жінки та діти. Фото умовне із мережі

Кількість людей, які примусово працюють, зокрема — у торгівлі сексом, зросла до 28 мільйонів. Ще 22 мільйони перебувають у примусовому шлюбі.

Про це йдеться у доповіді Міжнародної організації праці, Міжнародної організації з міграції (МОМ) та правозахисної групи боротьби з торгівлею людьми Walk Free .

Згідно з новими оцінками, у 2021 році порівняно з 2016 роком жертвами сучасних форм рабства стали на 10 мільйонів людей більше. Найбільше страждають жінки та діти.

Більшість випадків примусової праці - 86% - виявили у приватному секторі. Йдеться про виробництво, будівництво, сільське господарство та домашню працю. Мільйони людей, переважно жінки і дівчатка, за оцінками, також є жертвами комерційної сексуальної експлуатації. Інші 14% випадків — це санкціонована державами примусова праця.

Звіт засвідчив, що основною формою примусу, яку використовують роботодавці, є навмисне утримання заробітної плати та загроза звільнення, і що криза біженців сприяла сплеску експлуатації у ланцюжках постачань та комерційних підприємствах та галузях.

Понад 6 мільйонів жінок і дівчаток також були змушені до одруження. Йдеться і про дитячі шлюби, які стосуються дівчат 16 років і молодших. Переважна більшість примусових шлюбів (понад 85%) була зумовлена ​​тиском сім'ї. Бльшість випадків припадає на Азіатсько-Тихоокеанський регіон та арабські країни.

Нові дані також доводять, що понад половина (52%) усіх випадків примусової праці та чверть примусових шлюбів — у країнах з високим чи середнім рівнем доходу.

«Шокує той факт, що ситуація із сучасним рабством не покращується. Ніщо не може виправдати збереження цього фундаментального порушення прав людини», — заявив генеральний директор МОП Гай Райдер.

Рекомендації щодо зниження поширеності сучасного рабства, які опублікували автори доповіді, передбачають вдосконалення трудового законодавства та інспекцій, припинення примусової праці, що нав’язує держава, посилення заходів щодо припинення торгівлі людьми та рабства у ланцюжках постачань, а також підвищення шлюбного віку до 18 років без винятків.

Схожі новини