Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Утримували у трудовому рабстві понад 50 людей: у Дніпрі викрили злочинну гпупу

  • 11.01.2024, 18:50
  • 502

Зловмисники пропонували ВПО і соціально незахищених громадян безкоштовне житло і працевлаштування, та згодом люди потрапляли фактично у неволю

Фото поліції
Фото поліції

За даними слідства, група злочинців на Дніпропетровщині утримували 50 людей у трудовому рабстві. За легендою, у них діяв реабілітаційний центр.

Чотирьох організаторів схеми 9 січня затримали правоохоронці у Дніпрі.

Відомо, що схему організували четверо мешканців Дніпра. Вони вербували людей і утримували їх на безкоштовних сільськогосподарських та будівельних роботах на території області.

У Нацполіції зазначили, що зловмисники вербували безхатченків та осіб із алкогольною і наркотичною залежністю. Правоохоронці додали, що 38-річний організатор схеми встановив жорсткі правила розпорядку центру та контролював їхнє дотримання.

Відтак учасники групи вербували на вокзалах переселенців та соціально незахищених громадян, які не мали постійного місця проживання. Людей запрошували до так званого реабілітаційного центру, який діяв під прикриттям громадської організації. Там завербованим обіцяли надати безкоштовне житло, харчування і працевлаштування.

«Однак людей заселяли до будинку з неналежними умовами для проживання та змушували безоплатно працювати на найтяжчих роботах», — додали у поліції.

Якщо ж завербовані намагалися самостійно втекти, зловмисники починали їм погрожувати. Правоохоронці під час обшуків вилучили чорнові записи, телефони, автомобілі, а також звільнили 50 людей.

Чотирьох чоловіків затримали, їм повідомили про підозру за фактом вербування, переміщення людей з метою трудової експлуатації (ч. 2 ст. 149 КК України). Наразі зловмисники під вартою.

Схожі новини