Передплата 2024 «Добра кухня»

У ЄС не домовилися про граничну ціну на російський газ

  • 09.09.2022, 20:15
  • 828

Міністри енергетики країн ЄС не домовилися про граничну ціну на російський природний газ

Країни ЄС не домовилися про граничну ціну на російський газ. Фото із мережі
Країни ЄС не домовилися про граничну ціну на російський газ. Фото із мережі

Про це повідомляє Associated Press.

Відомо, що ц. проблему обговорювали на терміновій зустрічі міністрів енергетики ЄС, яку скликала Чехія.

«росія використовувала свої постачання газу як зброю для створення енергетичної кризи наступної зими, а також для того, щоб послабити нашу економіку та політично роз`єднати Європейський Союз. Ми повинні гарантувати, що їхні зусилля будуть невдалими», — наголосила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

«Нас не можна шантажувати», — заявив міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела.

Він сподівався подолати незгоду у поглядах на пропозиції щодо відновлення доступності цін на природний газ та електроенергію.

Запропоновані варіанти коливаються від непередбачених зборів із нафтогазових компаній, прибуток яких зріс разом зі стрімким зростанням цін, до збільшення коштів для компаній, щоб вони продовжували працювати, поки борються з нестабільними енергетичними ринками.

Декілька міністрів заявили, що угода буде непростою, враховуючи енергетичний баланс, постачання та потреби кожної країни, але вони визнали, що час має вирішальне значення, якщо найбільш уразливі люди в Європі хочуть отримати своєчасну допомогу.

Міністри передадуть свої думки Європейській комісії, яка надасть пропозицію для держав-членів наступного тижня. Тоді країни ЄС знову зроблять відповідну оцінку, і, ймовірно, рішення можуть ухвалити на початку жовтня.

Єврокомісія вже закликала до встановлення межі цін на російський природний газ та домагається «солідарного внеску» від європейських нафтогазових компаній, які отримали значний прибуток від зростання цін на енергоносії.

Схожі новини