Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЄС не може покладатися на свої «бонсай-армії», — Боррель

  • 27.08.2022, 18:00
  • 868

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що європейці мають спільно обміркувати свої можливості у випадку інтенсивної війни і співпрацювати для покращення своєї обороноздатності в умовах нових стратегічних викликів

Фото із мережі
Фото із мережі

Про це Боррель написав у блозі на сайті Європейської зовнішньополітичної служби.

Він вважає, що є приводи задуматися про європейську оборону і її майбутнє: йдеться не тільки про війну рф проти України, а й про серйозне погіршення з безпекою в регіоні Сахеля.

Боррель наголосив, що основною метою європейських армій протягом останніх 20 років були «експедиційні операції». Зокрема — в Афганістані, Іраку та Сахелі. Протягом цього часу відбулася серія різких і неузгоджених скорочень оборонних бюджетів по всій Європі (лише частково скасованих в останні роки), саме тоді, коли США, Китай, росія та інші значно збільшили свої (Європа +20%, росія +300% і Китай + 600%).

«Отже, відносний розрив між європейськими країнами та іншими різко збільшився. Як я неодноразово стверджував, це те, що ми повинні терміново вирішити» — зазначив він.

Дипломата ЄС вражає зростання Китаю:

«Зараз його військово-морський флот має більше надводних кораблів, ніж флот США. Крім того, ми бачили цього літа навколо Тайваню, як Китай готовий використовувати свої збройні сили, щоб посилати чіткі сигнали».

За словами Борреля, європейські збройні сили перетворилися на своєрідні «бонсай-армії».

"Європейські армії «вихолостили» і описали як «бонсай-армії»: вони виглядають як справжні, але скоротилися до мініатюрних версій" - написав дипломат.

Як приклад він навів свідчення 13 липня начальника Генерального штабу Франції, який сумнівається у здатності французької армії вести конфлікт «високої інтенсивності» на європейській землі.

«Що робити? До якого типу конфліктів ми готуємо наші армії та які рішення випливають з цього з точки зору позиції, бюджету, навчання тощо? Ми не можемо продовжувати протиставляти „бонсай-армії“ більш загрозливиму стратегічну ландшафту, включаючи противників, які використовують високоінтенсивну війну. У той же час ми не можемо вдавати, що задоволені нашим досвідом експедиційної війни» — зазначив Боррель.

«Все це вимагає готовності глибоко й серйозно подумати про вибір і компроміси, з якими ми стикаємося, і ухвалювати відповідні рішення. Справжній сенс полягає в тому, щоб обмірковувати це разом, як європейці. Наші армії повинні бути здатними здіснювати як територіальну оборону, так і асиметричну війну на відстані» — наголосив він.

За словами Борреля, це треба робити у межах НАТО, оскільки майже всі країни-члени ЄС зараз є членами Альянсу.

«Але ми також повинні бути в змозі більше покладатися на себе та продемонструвати нашу стратегічну відповідальність, коли наші інтереси безпеки знаходяться під загрозою на наших кордонах і за їх межами. Ось чому країни-члени ЄС повинні краще інвестувати разом і співпрацювати в сфері оборони» — заявив головний дипломат ЄС.

Схожі новини