Передплата 2024 «Добрий господар»

Тристороння зустріч тривала близько 40 хвилин: заяви Зеленського, Ердогана та Гутерреша у Львові

  • 18.08.2022, 20:54
  • 1 402

Ключові заяви тристоронньої зустрічі

Фото ОПУ
Фото ОПУ

Повернення військовополонених

Президент Володимир Зеленський закликав генсека ООН Антоніу Гутерреша задіяти всі механізми організації для повернення українських військовополонених на Батьківщину. Окрім того, сторони досягли згоди про якнайшвиде скерування місії до окупованої Оленівки для встановлення фактів загибелі українських військовополонених.

Про це Зеленський сказав на пресконференції після зустрічі з генсеком ООН та президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

«Велику увагу приділили дуже болючому питанню — питанню захисту та звільнення українських полонених, які утримуються росією. Закликав генерального секретаря ООН використати всі можливі заходи та задіяти всі механізми організації, щоб повернути всіх наших людей додому», — сказав український президент.

«Проведення місії для виявлення та встановлення фактів трагедії в Оленівці»

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерреш заявив про ухвалення рішення провести місію з виявлення та встановлення фактів трагедії з українськими військовополоненими в окупованій Оленівці.

«Сьогодні ми обговорили розслідування трагедії, яка сталася 29 липня на об'єкті, де утримувалися військовополонені в Оленівці. Те, що сталося, є неприйнятним», — заявив Гутерріш.

Генсек ООН наголосив, що всі військовополонені мають отримувати захист відповідно до норм міжнародного гуманітарного права.

«Я прийняв рішення щодо проведення місії для виявлення та встановлення фактів (трагедії в Оленівці — ред.). Умови проведення цієї місії були доведені Україні та росії. Крім умов було відзначено і склад тієї групи, яка буде залучена до реалізації розслідування. Я маю на меті призначити на чолі групи генерала Карлоса дос Сантоса Круса з Бразилії», — сказав Гутерріш.

«Війна в Україні закінчиться за столом переговорів»

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що вірить, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів. При цьому шлях до цього столу, на його думку, проходить через параметри стамбульської зернової угоди.

Таку заяву Ердоган зробив на пресконференції у Львові за результатами тристоронньої зустрічі з президентом Зеленським і генсеком ООН Гутеррішем.

«Головне — визначити шлях до столу перегорів», — сказав президент.

На тристоронній зустрічі, за його словами, розглянули використання позитивної атмосфери стамбульської зернової угоди для досягнення сталого миру.

«Місяць тому спільна робота над зерновою угодою мала позитивний вплив. Зернову угоду вітав весь світ», — заявив він.

Ердоган висловив готовність бути посередником у мирних переговорах. Усі сьогоднішні питання він планує обговорити на наступній зустрічі з президентом рф володимиром путіним.

Лідер Туреччини висловив співчуття жертвам обстрілу у Харкові і сказав, що занепокоєний ситуацією довкола ЗАЕС: «Ми не хочемо пережити ще один Чорнобиль».

«Від скоординованості цієї трійки залежатиме вирішення багатьох проблем дипломатичним шляхом»

Глава української дипломатії розповів подробиці переговорів президента Зеленського у Львові.

Під час сьогоднішніх переговорів у Львові президент України Володимир Зеленський, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреша скоординували позицію щодо безпекової ситуації, а також свої подальші дії. Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками львівського саміту.

«Завершився саміт на трьох — президент України, президент Туреччини та генеральний секретар ООН. Підозрюю, що до завершення цієї війни від скоординованості цієї трійки залежатиме вирішення багатьох проблем дипломатичним шляхом. Між ними є взаєморозуміння — це головне. Президенти і генеральний секретар скоординували не просто позицію, а й свої дії з ключових питань — це зерновий коридор, Запорізька АЕС і, безумовно, звільнення наших полонених. Тобто не просто поговорили, а домовилися, хто що робить далі», — розповів міністр.

Кулеба відзначив особисту залученість щодо Ердогана і Гутерреша. Міністр наголосив, що лідери підходять до обговорюваних питань «не формально, не поверхнево вони підходять, дійсно щиро співпереживають і хочуть вирішувати проблеми».

Міністр також наголосив, що під час переговорів ніхто не схиляв Україну до якихось поступок на користь росії. Особливо очільник МЗС відзначив, що переговори лідерів України та Туреччини тривали довше, ніж очікувалося.

«Дуже радий, що довго говорили президенти Зеленський і Ердоган. Набагато більше, ніж передбачалося, була зустріч тет-а-тет», — зазначив він.

Кулеба також додав, що в рамках зустрічі він також провів низку підготовчих заходів до саміту Кримської платформи, який має відбутися незабаром. Міністр запевнив, що саміт відбудеться, і «він буде дуже крутий».

Схожі новини