Передплата 2024 «Добра кухня»

На палац Гредлів у Карпатах чекає відродження

Щоб реставрувати його дах, зарубіжні меценати виділили 400 тисяч євро

Палац Гредлів. Незабаром, як і сто років тому, життя тут вируватиме… Фото зі сайту andy-travel.com.ua
Палац Гредлів. Незабаром, як і сто років тому, життя тут вируватиме… Фото зі сайту andy-travel.com.ua

Попри війну, в Україні відновлюють історико-культурну спадщину. Друге життя чекає і пошарпаний часом знаменитий палац баронів Гредлів у передмісті карпатського міста Сколе. У нього незабаром буде новий дах. А з часом палац стане сучасним культурно-діловим центром краю.

Донедавна у колишніх графських покоях навчалися діти з віддалених карпатських сіл. Скромні бюджетні асигнування на інтернат не дозволяли підтримувати цю велетенську споруду у належному стані. В одному місці покрівля вже падала…

Торік палац узяв в оренду на 49 років Національний природний парк «Сколівські Бескиди». У цьому жесті було багато символіки: вельможі Гредлі колись володіли землями-лісами, які нині входять до складу парку, будували тут тартаки, вузькоколійки, каменоломні, цегельні.

Паркетом, виготовленими робітниками з лісопилок Гредлів, було вистелено апартаменти знаменитого Букінгемського палацу у Лондоні… Тож нинішні спадкоємці почувалися в обов’язку відродити графську резиденцію. У «Сколівських Бескидах» взялися готувати документи на реставрацію. Але велика війна, яка розпочалася у лютому, сплутала ці плани…

Адміністрація парку не склала руки. Звернулася у різні донорські організації за кордоном з проханням допомогти виконати протиаварійні роботи. Відгукнулися Франкфуртське зоологічне товариство (Німеччина), з яким довший час співпрацюють сколівські природоохоронці, і «Фундація збереження Карпат» (Румунія). Меценати виділили на палац Гредлів 400 тисяч євро. Фінансуватимуть роботи з повного відновлення даху, а не просто протиаварійні роботи.

Чи матиме палац Гредлів свій колишній вигляд?

— До попередньої версії ми вже не повернемося, — розповідає кореспонденту «Високого замку» директор НПП «Сколівські Бескиди» Василь Приндак. — Колись палац було накрито слюдою — зараз ніхто цього вже не зробить. Але, будьте певні, роботу буде виконано якісно.
Поки що тривають робочі наради із департаментом охорони культурної спадщини, проєктантами. Коли визначаться з матеріалом для перекриття і формою даху, тоді й готуватимуть проєктно-кошторисну документацію.

Перед палацом Гредлів відкриваються великі перспективи. Одну частину його використають під офіс «Сколівських Бескидів». Хочуть облаштувати тут музей, великий сучасний візит-центр. Буде тут і бойківська ресторація з невеличким готелем, де могли б зупинятися гості Сколівщини.

Схожі новини