Передплата 2024 ВЗ

У Трускавці готуються до вимушених канікул та скорочень

До кінця року бюджет міста «Нафтусі» недоотримає 60 млн грн

Трускавець, як це не дивно виглядає в умовах війни, перевиконав бюджет за перший квартал. Про це на недавньому сесійному засіданні міськради курорту доповів начальник фінансового управління Микола Федоричак.

Новина приємна. Але, на жаль, «калейдоскопічного» походження. Дуже швидкоплинна. Так, перший квартал виявився сприятливим. Значні кошти надійшли від справляння податків фізичних осіб, у тому числі і від біженців. Наповненню міського бюджету посприяли й надходження від туристичного збору, податку на паливно-мастильні матеріали, акцизу та орендної плати. Але на друге півріччя прогноз не настільки втішний. Як показують розрахунки фінансового управління, здобуті у першому кварталі гарні фінансово-економічні позиції аж ніяк не гарантують збереження позитивної тенденції упродовж наступних трьох місяців, коли, як прогнозують на курорті, чисельність переселенців-біженців помітно зменшиться і не буде напливу тих, хто приїжджає до Трускавця на лікування та відпочинок.

Про що говорити, якщо навіть п’ятизірковий лікувально-курортний заклад «Rixos-Prykarpattya», як прогнозується, вже з 10 травня призупиняє прийом відпочивальників. Не «стягують». А у травні, за прогнозом економічної служби курорту, спад хоч і очікується та все ж таки менший, ніж у червні, коли на «канікули» найімовірніше піде низка інших санаторно-курортних закладів. Наприклад, ЗАТ «Дніпро-Бескид» та «Кристал». Більш конкретної, точної картини наразі ніхто не знає.

«Я не знаю, що завтрашній день нам готує, — коментує ситуацію перший заступник гендиректора санаторію „Шахтар“, депутат Трускавецької міськради Андрій Остапчук. — Станом на сьогодні у нас перебуває 340 відпочивальників, санаторій завантажений на 85%. Нібито непогано… Але із цієї чисельності частка тих, хто приїхав цільово — щоб полікуватись, становить лише 10%».

У «Шахтарі» сподіваються, що до закриття справа не дійде. Добре вишколений менеджмент вміє давати собі раду з труднощами. Принаймні, так було дотепер. Але ж нинішній рік — особливий, воєнний. На курорті доведеться відчутно паски затягнути: очікується, що до кінця року міський бюджет недоотримає 60 млн грн.

Читайте також: Врятовані писанки із Києва мандрують Львівщиною

Схожі новини