Передплата 2024 «Добрий господар»

«Окупанти вбили чоловіка, який захищав свою родину, а потім ґвалтували дружину та спалили хату»: Андрій Нєбитов

Поліція Київщини розслідує 3 тисячі фактів порушення правил війни

Нацполіція Київської області розслідує понад 3 тисячі кримінальних проваджень за фактами порушень правил війни (за статтею 438 Кримінального кодексу України). Проте є проблема — мало хто з постраждалих жінок готовий давати свідчення щодо зґвалтувань, які також підпадають під цю категорію злочинів.

Про це повідомив на брифінгу у медіа-центрі України начальник Г У Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

«Ці 3 тисячі проваджень розслідуються. Але більшість постраждалих від зґвалтувань жінок не готові зараз спілкуватись з поліцією, — сказав Андрій Нєбитов. — Кількість заяв, написаних до поліції щодо зґвалтувань під час окупації, невелика, адже багато хто з жертв за першої ж можливості виїхав з України. Є один вражаючий факт, коли окупанти вбили чоловіка, який намагався захистити свою родину, а потім ґвалтували його дружину… Приходили туди тричі, погрожували дитині. Їй вдалось утекти, і після чого вони спалили її домівку…».

За словами головного правоохоронця Київщини, один із ґвалтівників уже вбитий, інший підозрюваний оголошений у міжнародний розшук. Ймовірно він зараз перебуває у рф.

«Ми намагаємось співпрацювати з такими жінками, отримувати інформацію, працювати в рамках 438-ї статті ККУ — Порушення правил та звичаїв ведення війни. Це дасть змогу притягти до відповідальності всіх осіб, відповідальних за такі злочини», — підсумував Андрій Нєбитов.

Читайте також: Журналісти встановили особу військового та його дружини, яка заохочувала «ґвалтувати українських баб»

Схожі новини