Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо над львівським небом «шось летить», повідомте про небезпеку в ЗСУ

Найбільше допомагають повідомляти про підозрілі об’єкти мешканці Рівенської області

Якщо над львівським небом «шось летить», повідомте про небезпеку в ЗСУ
Якщо над львівським небом «шось летить», повідомте про небезпеку в ЗСУ

У Львівській області вперше в Україні запрацював чат-бот «Шось летить» @rusrocketfly_bot. Програма дозволяє небайдужим мешканцям повідомляти у чат про підозрілі у небі об’єкти (літаки рф, крилаті ракети, безпілотники). Цю інформацію оперативно оприлюднюють у теробороні та повітряному командуванні «Захід» ЗСУ, щоб якнайшвидше збити у небі небезпеку.

Про це 8 квітня повідомив на брифінгу начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Чат-бот допомагає зберегти життя, — каже він. — Чим більше буде зареєстровано користувачів, тим більша імовірність того, що усі разом краще спрацюємо над їх знешкодженням».

Перший заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик додав, що чат-бот розробили тому, що головна загроза для Львівщини та Львова надходить саме з повітря.

«Йдеться насамперед про ракети, — каже чиновник. — Відтак повітряні сили „Захід“ підняли проблематику щодо залучення населення до інформування щодо літання у небі об'єктів — ракет, літаків, безпілотників. Було запропоновано людям не знімати відео про потенційні об’єкти і не змагатися на швидкість щодо опублікування відео у соцмережах, а допомогти ЗСУ поінформувати, щоб знешкодити об’єкти. За допомогою геолокації можна повідомити про тип об’єкту, що летить у небі. Закликаю тих, хто вже користується чат-ботом не зловживати і подавати інформацію тоді, коли насправді бачите загрозу, а не з цікавості, бо хочеться випробувати програму».

За його словами, чат-бот «Шось летить» захищений від можливих дезінформацій та спаму. Зокрема, повідомляти про небезпеку в небі можна лише з номерів операторів мобільного зв"язку України, російські номери блокуються автоматично. Також є синхронізація номерів і верифікація через додаток «Дія». Це унеможливлює заспамлення боту.

Заступник начальника обласної військової адміністрації з питань цифровізації Олександр Кулепін наголосив, що повідомляти про небезпеку можуть не лише мешканці Львівщини, а й західної України, оскільки ракета летить у Львівську область через інші регіони. Найбільше про небезпеку в небі повідомляють ПК «Захід» мешканці Рівенської області.

Невдовзі у ЛОВА знімуть відео з інструкцією, як правильно користуватися чат-ботом.

Читайте також: У Львові під консульство рф принесли речі, які крадуть солдати «другої армії світу»

Схожі новини