Передплата 2024 ВЗ

Азербайджан вимагає від росії вивести війська Вірменії із визнаних у світі територій

  • 27.03.2022, 08:50
  • 811

Міністерство оборони Азербайджану вимагає від рф вивести війська Вірменії з визнаних у світі територій країни і більше не використовувати словосполучення "Нагірний Карабах", бо його не існує

Азербайджан вимагає від росії вивести війська Вірменії із визнаних у світі територій
Азербайджан вимагає від росії вивести війська Вірменії із визнаних у світі територій

Про це заявили у Міноборони Азербайджану.

«Міноборони Азербайджану закликає міноборони росії, відповідно до положень тристоронньої заяви, забезпечити повне виведення залишків вірменської армії та незаконних вірменських збройних формувань з визнаних міжнародним співтовариством територій Азербайджану, не презентувати у спотвореній формі пересування збройних сил Азербайджану в межах суверенних територій нашої країни, не використовувати вираз „Нагірний Карабах“ та правильно вказувати назву територій Азербайджану», — йдеться у заяві.

25 березня відбулася телефонна розмова міністра оборони Азербайджану генерал-полковника Закіра Гасанова з міністром оборони рф сергієм шойгу. Вони обговорили ситуацію у невизнаній Нагірно-Карабахській республіці, де тимчасово розміщений російський миротворчий контингент.

В Азербайджані заявили, що «висловлюють жаль через односторонню заяву Міноборони рф від 26 березня 2022 року» (росія звинуватила Азербайджан у порушенні договору та вторгненні в зону відповідальності «миротворців» РФ — ред.). Азербайджан зазначає, що немає жодної адміністративно-територіальної одиниці під назвою «Нагірний Карабах». А назва села, що згадується у заяві, не Фурух, а Фаррух.

Гасанов наголосив шойгу, що на пунктах триває уточнення позицій та місць дислокації, але незважаючи на це, вранці 26 березня члени незаконних вірменських збройних формувань зробили спробу здійснити диверсію проти підрозділів Азербайджанської армії. Азербайджан заявив, що не порушував положень тристоронньої заяви від 10 листопада 2020 року, на відміну від Вірменії.

«Досі не виконано повного виведення залишків вірменської армії та незаконних вірменських збройних формувань з території Азербайджану відповідно до пункту 4 цієї заяви», — наголосили в Міноборони Азербайджану.

Також у країні вважають, що заява росії суперечить «дружнім відносинам» та декларації про союзницьку взаємодію, яку підписали 22 лютого 2022 року.

Наразі кордони між Вірменією та Азербайджаном не демарковані, що призводить до конфліктів та збройних сутичок.

Читайте також: росія розпочала військові навчання на Курильських островах

Фото з мережі

Схожі новини