Передплата 2024 ВЗ

путін хоче, щоб Європа платила за російський газ рублями

  • 23.03.2022, 17:00
  • 992

Через жорсткі санкції проти рф за вторгнення в Україну москва вирішила приймати за постачання російського газу до Європейського Союзу лише рублі

Про це, як пишуть росЗМІ, заявив володимир путін.

Як наголосив президент рф, розрахунки в рублі переводять для всіх «недружніх країн». До цього списку входять усі держави, які ввели санкції проти Росії, тобто — Великобританія та ЄС.

«Я ухвалив рішення якнайшвидше реалізувати комплекс заходів щодо переведення оплати. Розпочнемо з нашого природного газу, який ми постачаємо в так звані недружні країни, за російські рублі» — заявив путін.

Відтак, центробанк та уряд росії зобов’язані за тиждень визначити порядок операцій. Після цього європейці повинні розраховуватися на внутрішньому ринку росії у рублях. Для країни-агресора розрахунки у валюті ускладнені через численні санкції Заходу, які ввели через військове вторгнення рф в Україну.

У кремлі наголосили, що зміни стосуватимуться лише валюти платежу. Натомість обсяги та ціни, за словами путіна, залишаться такими ж, як обумовлено в укладених раніше контрактах.

Переведення розрахунків на рублі означає, що іноземним покупцям газу тепер доведеться купувати у росії рублі. Так російська валюта може зміцнитись навіть попри санкції Заходу.

Як зазначив Вадим Денисенко, єдине, чим Захід може зараз протистояти путіну — це нафтове ембарго.

«Це ключова битва для Вашингтона і для москви. Якщо Байден доб"ється нафтового ембарго, це означатиме різке падіння економіки РФ. Якщо ні — путін матиме потужний запас економічноі стабільності. А США різко ослаблять свій вплив у світі», — написав він.

Читайте також: Шольц закликає відмовитися від енергоносіїв з росії

Фото з мережі

Схожі новини