Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гуманітарні вантажі на кордоні проходять за максимально спрощеною процедурою

Також спрощена процедура для водіїв призовного віку, які перевозять вантажі

Гуманітарні вантажі, які прибувають з-за кордону для української армії, для біженців (харчі, одяг, ліки) проходять спрощену процедуру на кордоні. Волонтери, які везуть вантаж, заповнюють необхідну заяву. За цей вантаж не потрібно платити мито та ПДВ.

Про це повідомив на брифінгу заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Юрій Бучко.

В.о.начальника Львівської митниці Даниїл Меньшиков додав, що процедуру оформлення гуманітарної допомоги у період воєнного стану спрощують дві постанови Кабміну.

«Постанова 174 спростила доставку гуманітарної допомоги, — каже він. — Уся гуманітарна допомога декларується при перетині кордону завдяки декларації, де вказано лише кілька пунктів — отримувач, відправник, транспорт, і яка саме ця допомога. 224 постанова визначає групи товарів (транспортні засоби, паливо, будівельні матеріали) визнаються гуманітарним вантажем лише за рішенням голови обласної військової адміністрації. Тобто до декларації подається і цей документ. Діє постанова Кабміну 207, яка забороняє експорт зерна, м"яса та олії з нашої країни».

Уся гуманітарна допомога військового призначення, каже керівник Львівської митниці, теж проходить через лист керівника військової адміністрації.

За його словами, на часі постанова Кабміну, яка спрощує виїзд валютних цінностей за кордон (без документів про їх походження).

Левова частка питань «гарячої лінії» до прикордонної служби — порядок виїзду водіїв, які перевозять гуманітарну допомогу з-за кордону. Йдеться про персонал автівок призовного віку.

Дозвіл можна отримати на основі рішення голови державної прикордонної служби (через систему електронного документообігу). Найлегший варіант — зареєструватися у системі «Шлях», ця програма працює з першого дня війни, з 24 лютого. Інформацію про кожного зареєстрованого водія доступна в системі кожного пункту пропуску.

«Це швидко і це працює», — підсумував в.о. першого заступника керівника Львівської митниці Максим Жданович.

Читайте також: Яким чоловікам призовного віку будуть надавати дозвіл на виїзд за кордон: пояснення

Схожі новини