Передплата 2024 «Добрий господар»

Нацрада оштрафувала телеканали "НАШ" і "Максі-ТВ"

  • 10.02.2022, 17:30
  • 945

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оштрафувала телеканали "НАШ" і "Максі-ТВ" через порушення мовного законодавства

Нацрада оштрафувала телеканали "НАШ" і "Максі-ТВ"
Нацрада оштрафувала телеканали "НАШ" і "Максі-ТВ"

Про це Нацрада повідомила на офіційному сайті.

«Перевірка телеканалів відбувалася на звернення громадянина А. Смолія і базувалася на тижневих моніторингах ефірів мовників за період із 8 по 14 липня 2021 року», — йдеться у повідомленні.

Комісія встановила, що у зазначений час на телеканалі «НАШ» (ТОВ «Наш 365») українською мовою були в ефірі 2 год 26 хв передач, що становить 8,71%, а обсяг передач недержавною мовою становив 25 год 34 хв або 91,29%. Ці показники на телеканалі «Максі-ТВ» (ТОВ «Наша Прага») були відповідно 2 год 25 хв (8,68%) і 25 год 35 хв (91,32%).

Цей факт свідчить про порушення мовниками частини другої статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», адже частка передач українською мовою в ефірі супутникових телеканалів має становити не менше ніж 75% загальної тривалості передач та/або фільмів.

В ефірі телеканалу «НАШ» передачі власного виробництва у повторі транслювали недержавною мовою без субтитрування українською. Це порушує вимоги абзацу третього частини п’ятої статті 10 профільного Закону, нагадали у Нацраді.

Сума штрафу для кожної з компаній ТОВ «Наш 365» і ТОВ «Наша Прага» становитиме 24 934,05 грн.

Також Національна рада застосувала до ТОВ «Наш 365» і ТОВ «Наша Прага» санкції штрафу і звернення до суду про анулювання ліцензії через расистські висловлювання Євгена Мураєва.

У контексті розмови Євген Мураєв використовував лексеми «чорний Париж», «мусульманська Мекка… з хіджабами…, де страшно перебувати» і висловлював інші характеристики населення французької столиці, яке етнічно походить з африканського континенту і мусульманських країн.

«Це підкреслювало негативне ставлення, презирство і зневагу промовця до таких людей», — зазначили у Нацраді.

Телеканал «НАШ» повинен сплатити до державного бюджету України штраф 124 670, 25 грн.

Читайте також: Нацрада планує перевірити деякі українські телеканали через інформацію про «Вагнергейт»

Фото interfax.com.ua

Схожі новини