Передплата 2024 ВЗ

«Законопроєкт про медіа відкидає Україну в часи цензури і темників»

• 01.12.2022, 10:38
  • 618

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко оприлюднила висновки Єврокомісії до законопроєкту про медіа, який монобільшість планує винести на голосування на найближчий пленарний день

«На жаль, замість важливого медійного кодексу, можемо отримати закон про цензуру, з необмеженими правами Нацради, повністю залежної від Банкової. Лицемірство в тому, що керівництво ВР тягне цей законопроєкт як один із 7 пунктів- зобов’язань України як країни-кандидата в члени ЄС. Але насправді проєкт закону отримав критичні висновки як з боку Єврокомісії, так і Ради Європи», — констатує Геращенко.

«На погоджувальних радах я неодноразово закликала голову ВР оприлюднити ці висновки, аби колеги усвідомили, що проєкт не відповідає вимогам ЄС. Навпаки, наші партнери вказують на неприпустимість, недемократичність і неєвропейськість наділяти Нацраду невластивими повноваженнями, дозволяти без суду закривати канали, при цьому не забезпечивши її мінімальну незалежність», — зауважує народна депутатка.

«Європейська Солідарність» ще під час першого читання цього закону застерігала колег, що ці норми погіршать ситуацію зі свободою слова. І закликала допрацювати їх. Також в законопроєкті багато контраверсійних норм щодо виборів і аудіовізуальної продукції. Що теж погіршить доступ учасників перегонів до медіа і узаконить нерівне й нетранспарентне висвітлення виборчого процесу", — констатує Ірина Геращенко.

«Але зачистка медійного поля відбувається вельми технічно, влада загнала всіх в марафон, а хто пручався — того викинули з цифрового мовлення. Й зараз в нас є всі шанси отримати замість розмаїття і плюралізму в ЗМІ суцільний канал „Рада“ з тошнотворним пропагандистським контентом», — застерігає Геращенко.

«Мене щиро дивує мовчання самих журналістів. Оприлюднюю висновки Єврокомісії до законопроєкту, прийнятому в першому читанні. На жаль, до другого читання одіозні норми щодо всемогутньої Нацради не змінилися. Прикро, що під прапором євроінтеграції Україну відкидають в часи цензури і темників», — пише Геращенко.

«ЄС» — чи не єдина фракція, яка не голосувала цей законопроєкт в першому читанні і зараз публічно намагається зупинити його найбільш одіозні норми. Комітет свободи слова, очолюваний Шуфричем, взагалі самоусунувся від дискусії щодо законопроєкту про медіа. Це якесь суцільне безумство", — резюмує Ірина Геращенко.

Схожі новини