Передплата 2024 ВЗ

У Львові СБУ ліквідувала ботоферму, яка під керівництвом РФ “мінувала” об’єкти

  • 08.02.2022, 12:45
  • 990

Служба Безпеки України ліквідувала 18 тисячну ботоферму у Львові, яка під кураторством Росії сіяла паніку та «мінувала» об’єкти

У Львові СБУ ліквідувала ботоферму, яка під керівництвом РФ “мінувала” об’єкти
У Львові СБУ ліквідувала ботоферму, яка під керівництвом РФ “мінувала” об’єкти

Про це повідомило управління СБУ Львівської області у Фейсбуці.

Кіберфахівці СБУ виявили та ліквідували у Львові 2 ботоферми. Їхня загальна «потужність» складала 18 тисяч фейкових акаунтів.

За попередньою інформацією, адміністраторів ботоферми курували організатори з РФ.

Як встановило слідство, до протиправної діяльності причетні троє мешканців Львівщини. Двоє зловмисників обладнали свої помешкання під потреби «ботоферм», а третій — забезпечував їх технічне обслуговування.

Ботоферми працювали здебільшого у соцмережах. Зокрема, розповсюджували фейки з метою нагнітання панічних настроїв. Також встановлено, що боти публікували неправдиву інформацію про мінування об’єктів, у тому числі соціальної та критичної інфраструктури.

У ході обшуків правоохоронці виявили та вилучили:

  • два комплекти GSM-шлюзів: 92 та 375 онлайн канальних;
  • 3 тис. сім-карток мобільних операторів;
  • ноутбуки з доказами протиправної діяльності;
  • чорнову бухгалтерію.

Тривають слідчі дії у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 259 (свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності для виявлення усіх обставин та причетних до функціонування ботоферми осіб) Кримінального кодексу України для встановлення усіх обставин та причетних до функціонування ботоферми осіб.

Читайте також: СБУ перевіряє окремих громадян Казахстану з огляду на ситуацію в республіці та російський чинник, — пресцентр

Фото: Фейсбук/СБУ

Схожі новини