Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Це боротьба з опозицією на тлі падіння рейтингів Зеленського" - The New York Times

  • 18.01.2022, 16:37
  • 785

Журналіст The New York Times зазначає, що у 2019 році Зеленський переміг на президентських виборах як нейтральний до політики кандидат. Однак з того часу його популярність впала

"Це боротьба з опозицією на тлі падіння рейтингів Зеленського" - The New York Times
"Це боротьба з опозицією на тлі падіння рейтингів Зеленського" - The New York Times

П’ятий Президент України та лідер опозиції Петро Порошенко повернувся у понеділок до Києва, де його можливо заарештують, що створить внутрішній політичний хаос на фоні загрози російського вторгнення. Сам Порошенко наголошує, що його арешт стане подарунком від Зеленського очільнику Кремля Путіну.

Про це йдеться у статті Ендрю Крамера для The New York Times, передає 5 канал.

Журналіст пише: «Президент України Володимир Зеленський вже давно ворогує з Порошенком, який був Президентом з 2014 по 2019 рік».

Автор додає, що українські аналітики припускають, що Зеленський міг ухопитися за факт російського нарощування військ на українському кордоні, щоб витіснити опонента, або ж він сподівався придушити можливі протести опозиції, якщо буде змушений піти на непопулярні поступки Москві, щоб уникнути вторгнення.

Своєю чергою редактор журналу про політику Ukraine World Володимир Єрмоленко розповів: «Можливо, він думає, що, коли російські сили на кордоні, українці не протестуватимуть через арешт лідера опозиції».

Експерт зазначив, що якщо це справді так, то це доволі ризикований крок з боку Зеленського.

У статті NY також зазначається, що соціологічні опитування називають Зеленського та Порошенка найпопулярнішими політиками в Україні. Автор зауважує, що Порошенко має прихильників, які хочуть тісніших відносин з Європою. Він критикував Зеленського за те, що той дав підґрунтя для мирних переговорів з Росією щодо врегулювання війни на сході України. Автор також додає, що у 2019 році Зеленський переміг на президентських виборах як нейтральний до політики кандидат, який бореться з корупцією і викорінює укорінені інтереси політичного класу України. Однак з того часу популярність Зеленського впала.

Журналіст Ендрю Крамер пише: «Сьогоднішні опитування громадської думки показують лише незначну перевагу над Порошенком, нинішнім народним депутатом України від партії „Європейська Солідарність“, на потенційних майбутніх виборах».

У статті також зазначається, що перед поверненням в Україну Порошенко сказав, що його арешт може допомогти Зеленському витіснити суперника, але політична нестабільність гратиме на руку президенту Росії Путіну.

Порошенко сказав: «Він (Путін ред.) хоче підірвати стабільність в Україні. Путін розглядає дві версії: одна версія — військова агресія через українсько-російський чи українсько-білоруський кордон. Друга — підірвати стабільність усередині України і, таким чином, зупинити Україну від майбутнього членства в НАТО та ЄС»

Порошенко також зауважив, що арештувавши його, Зеленський може сподіватися на поступки з боку Росії: «Я абсолютно впевнений, що це дуже важливий подарунок для Путіна. Можливо з цим подарунком він хотів розпочати переговори з Путіним, як передумовою».

Читайте також: Президент наніс потужний удар по нашим відносинам із західним світом

Фото ілюстративне з сайту pexels

Схожі новини