Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пацієнт із паралічем зробив допис у Twitter силою думки

  • 25.12.2021, 14:15
  • 835

Пацієнт із паралічем вперше зміг зробити допис у Twitter за допомогою мозкового чіпа

Пацієнт із паралічем зробив допис у Twitter силою думки
Пацієнт із паралічем зробив допис у Twitter силою думки

Австралійська компанія Synchron, яка розробляє нейроінтерфейси, надала змогу 62-річному чоловікові з боковим аміотрофічним склерозом (БАС) опублікувати повідомлення у Twitter силою думки. Це вдалося зробити за допомогою чіпа, імплантованого в його мозок.

Про це повідомляється у пресрелізі компанії.

Зазначається, що через БАС, відомий ще як хвороба Лу Геріга, 62-річний Філіп О’Кіф втратив значну частину рухових функцій. Після прогресуючого паралічу у квітні 2020 року в його мозок імплантували невеликий електродний пристрій Stentrode на стенті.

Перший свій допис за допомогою нейроінтерфейсу пацієнт розмістив у Twitter-акаунті очільника компанії Synchron Томаса Окслі. Публікація була такого змісту: «Привіт, світ! Короткий твіт. Монументальний прогрес».

За допомогою цієї технології чоловік зміг відновити зв’язок з родиною та колегами, продовжити обмінюватися електронною поштою та брати участь у бізнес-проєктах.

«Система неймовірна. Це все одно, що вчитися їздити велосипедом — потрібна практика, але варто поїхати, і це стає природним. Тепер я просто думаю про те, що хочу натиснути на комп’ютері, і можу взаємодіяти з електронною поштою, банком, робити покупки, а тепер й надсилати повідомлення всьому світу через Twitter», — розповів О’Кіф.

У компанії кажуть, що це перший випадок, коли людина змогла написати повідомлення у соціальних мережах безпосередньо через нейроінтерфейс.

«Це символічний момент для технології, яка може допомогти людям із паралічем підтримувати зв’язок зі світом», — зазначили в компанії Synchron.

Фото з сайту 24 канал.

Читайте також: Тканинні маски не допоможуть: як вберегти себе від «Омікрону»

Схожі новини