Передплата 2024 «Добрий господар»

Полька створила одяг, який змінює колір залежно від рівня стресу власника (відео)

  • 16.12.2021, 19:35
  • 1 143

Польська модельєрка Іґа Венглінська виготовила два топи, які змінюють колір або блимають світлом, коли власник відчуває стрес чи тривогу

Про це пише британське видання Dezeen.

Колекція «Emotional Clothing», яка є докторською дисертацію Венгліньської в Академії образотворчих мистецтв у Кракові, має «розширити сприйняття одягу».

«Emotional Clothing складається з полісенсорних матеріалів, призначених для розширення меж сприйняття одягу», — сказала Венглінська в інтерв’ю для Dezeen.

Сенсорне заміщення — це отримання мозком інформації від одного відчуття, наприклад — дотику, і перетворення його на сприйняття іншого відчуття, наприклад — зору. Його зазвичай застосовують, аби допомогти людям з вадами зору використовувати дотик для читання шрифтом Брайля.

«Колекція розроблена, щоб стимулювати наше відчуття участі та змусити більше зосередитися на своєму тілі, наприклад, заспокоюючи дихання, щоб зменшити рівень стресу», — додала дизайнерка.

Одяг Іґи реагує на частоту серцевих скорочень, температуру та гальванічну реакцію шкіри (GSR) датчиками, які викликають зміни візуального освітлення. Стрес зазвичай провокує підвищення температури й прискорене серцебиття. Взаємодіючи з речами, власник може не тільки дізнаватися про зміни свого тіла, але й контролювати його реакцію.

Щоб перевірити датчики, Венглінська використала фокус-групу, яка одягла речі. Модельєрка вимірювала їхній рівень гедонічного збудження, використовуючи зразки розумних матеріалів.

Дизайнерка надихнулася на створення колекції, завдяки тезі Енді Кларка та Девіда Чалмерса, які стверджують, що матеріальні об’єкти можуть захопити мислення і їх можна розглядати як зовнішні елементи, які використовують під час сприйняття.

Читайте також: Діловий костюм і вечірня сукня у стилі вишиванки

Схожі новини