Передплата 2024 «Добра кухня»

З сьогоднішнього дня безоплатні пластикові пакети в магазинах заборонені

  • 10.12.2021, 08:35
  • 676

Виняток — біорозкладні пакети

З 10 грудня в Україні набуває чинності закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», і починає діяти перший етап обмежень. Про це інформує пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Під заборону не потрапляють біорозкладні пакети, а також надтонкі пластикові пакети для первинної упаковки свіжої риби, м’яса і продуктів із них, а також сипучих продуктів і льоду.

До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції, попередили у міністерстві.

«Мета такого рішення — запобігти утворенню пластикових відходів. Адже, коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а отже у довкіллі», — йдеться у повідомленні пресслужби відомства із захисту довкілля та природних ресурсів.

За словами очільника міністерства Руслана Стрільця, практика, яка запроваджується в Україні, — не нова. Подібні обмеження встановили десятки країн світу. У Туреччині протягом першого року заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. В Ірландії попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Альтернативною звичайному пластиковому пакету є біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців і не шкодить довкіллю, пояснили у міністерстві. Наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Читайте також: Вчені виявили нову хворобу: її спричиняє погана екологія