Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені виявили нову хворобу: її спричиняє погана екологія

  • 22.11.2021, 16:35
  • 716

Вчені з Факультету медицини університету Аль-Азхар у Каїрі відкрили нове захворювання, яке пов'язане із забрудненим довкіллям

Про це йдеться у матеріалі Scientific Reports.

За словами медиків, до лікарень Єгипту та Саудівської Аравії з листопада 2014 по грудень 2019 року надійшло 400 пацієнтів, у яких раніше було діагностовано ревматоїдний артрит. Але огляд пацієнтів показав, що їхній стан не відповідає всім показникам цього захворювання.

Лікарі діагностували їм згодом «синдром фіброміалгії». Це ще один довгостроковий стан, який пов'язаний з болем у всьому тілі та скутістю м'язів. Рентгенівські знімки показали наявність у кістках деяких пацієнтів відростків, схожих на шпори. У хворих також спостерігалася нестача вітаміну D.

Як саме захворювання пов'язане із забрудненням навколишнього середовища вченим ще достеменно не відомо. Вони вважають, що воно пов'язане з важким токсичним металом кадмієм і вітаміном D.

Мешканці близькосхідного регіону мають дефіцит вітаміну D, що, на думку науковців, є дивним, адже на Близькому Сході спостерігається високий рівень ультрафіолетового випромінювання, яке необхідно виробити вітамін D у людей. Згідно з більш ранніми дослідженнями дефіцит вітаміну пов'язують забрудненням навколишнього середовища кадмієм і свинцем.

Читайте також: Іспанія заборонила в’їзд нещепленим українцям

Схожі новини