Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Швейцарії створили капсулу для евтаназії

  • 06.12.2021, 20:30
  • 922

Капсула Sarco, яку створили на 3D-принтері, призначена для добровільної евтаназії. Після юридичної експертизи тепер її можна розповсюджувати та використовувати у Швейцарії

Про це пише видання Swiss.info.

Фото капсули зі сайту Swiss.info.
Фото капсули зі сайту Swiss.info.

Апарат можна доставити в будь-яке місце. Процес евтаназії активує зсередини сама людина.

Капсула дуже комфортна. Людина лягає всередину, і, коли відчуває, що готова, натискає кнопку. Апарат оснащений механізмом, який заповнює її внутрішній простір азотом, швидко знижуючи концентрацію кисню повітря з 21 до 1 відсотка. Людина почувається трохи дезорієнтованою і може відчути легку ейфорію, перш ніж знепритомніє. Увесь процес триває приблизно 30 секунд. Смерть настає через гіпоксію та гіпокапнію, тобто — нестачу кисню та вуглекислого газу. Немає ні паніки, ні відчуття задухи.

Наразі для евтаназії використовують розчин пентобарбіталу натрію. Після вживання препарату людина засинає протягом двох-п'яти хвилин, потім впадає в глибоку кому, і незабаром настає смерть.

Компанія Sarco ж пропонує інший підхід до добровільного відходу від життя — без використання контрольованих речовин.

Минулого року приблизно 1300 людей померли за допомогою асистованого самогубства у Швейцарії, скориставшись послугами двох найбільших у країні організацій з надання допомоги у цій сфері: Exit (не пов’язана з Exit International) та Dignitas.

Читайте також: У Португалії легалізували евтаназію

Схожі новини