Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

9 листопада – День української писемності та мови

  • 09.11.2021, 09:15
  • 635

Сьогодні, 9 листопада, в Україні святкують День української писемності та мови

Як повідомляє Еспресо. TV, українці відзначають це свято з 1997 року. Тоді День української писемності та мови встановили указом президента на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Як відомо, Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл. 1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем, послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського; традиційно вважається одним з авторів «Повісті временних літ».

Зазначимо, українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців, за різними оцінками, від 40 до 45 млн осіб, більшість з яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці.

На честь свята жителі України можуть написати радіодиктант національної єдності. Цьогоріч текст прочитає український письменник Юрій Андрухович.

Трансляція диктанту почнеться 9 листопада 2021 року о 10:00 за Києвом і буде проходити на різних платформах загальнонаціонального телеканалу UA: Перший, а також на хвилях Українського радіо і Радіо Культура.

Читайте також: Завтра в Україні відбудеться радіодиктант

Схожі новини