Передплата 2024 «Добрий господар»

Українські туристи не можуть виїхати з Туреччини

  • 07.11.2021, 17:30
  • 827

Вони заявили, що вже три тижні не можуть повернутися додому через справу про самогубство під час походу. По допомогу туристи вже звернулися до українського консульства

Про це одна з туристок написала у Facebook.

Українські туристи із Рівного, Києва та Запоріжжя полетіли до Туреччини 15 жовтня. Там вони вирушили в похід лікійською стежкою ㅡ маршрутом для пішохідного туризму на півдні Туреччини.

Та, за словами жінки, 17 жовтня один із членів групи скоїв самогубство. Тіло чоловіка передали в Україну, його поховали 22 жовтня.

Однак група українських туристів не може виїхати додому через слідчі дії.

«Був безпосередній свідок трагедії (не член групи), у якого турецька поліція не взяла ні свідчень, ні хоча б контактних даних. Потім були допити, суд уночі, який встановив заборону виїзду учасників групи ㅡ 7 людей ㅡ з Туреччини до завершення судово-медичної експертизи», ㅡ пише жінка.

За її словами, з дня трагедії минули вже три тижні, але коли будуть відомі результати розслідування ㅡ невідомо. Спершу йшлося про тиждень очікувань, потім про два. Але наразі терміни невизначені, каже Громико.

Туристи змушені шукати дешеве житло й економити гроші.

«Кожного вдома чекають родина, діти, робота, яку я, наприклад, імовірно. втрачу, якщо не повернуся протягом найближчого тижня», ㅡ зазначила українка.

За словами Ірини Громико, в українському консульстві на запити та прохання допомогти відповіли, що «в такому випадку допомога не передбачена законодавством», і вони не можуть впливати на дії турецької сторони.

Наразі консул України в Анталії Емір Рустамов у коментарі «Укрінформу» розповів, що 18 жовтня консульство отримало від жандармерії району Олюденіз провінції Мугла підтвердження інформації про смерть одного із членів групи.

Наразі основна (але не єдина) версія слідства щодо смерті туриста ㅡ самогубство. Посилаючись на правоохоронців Туреччини, консул заявив, що заборону на виїзд із країни для туристів скасують після слідчих дій та експертиз у справі.

Для пришвидшення процесу туристам радять звернутися до адвоката, їм запропонували кількох.

Наразі українським туристам допомагають співвітчизники, а 8 листопада адвокат має йти до суду.

Читайте також: ЄС вилучить Україну із «зеленого списку»

Схожі новини