Передплата 2024 «Добрий господар»

У Польщі тестують львівську вакцину від коронавірусу

  • 03.11.2021, 11:45
  • 826

Дослідження роблять на мишах

Інститут у Львові торік отримав грантові 10 млн гривень на розробку української вакцини. Фото з відкритих джерел
Інститут у Львові торік отримав грантові 10 млн гривень на розробку української вакцини. Фото з відкритих джерел

У Гданську на мишах розпочали тестувати українську вакцину від коронавірусу, яку створили львівські науковці.

Про це в коментарі «Радіо Свобода» розповів керівник Інституту біології клітин у Львові Андрій Сибірний.

За словами Сибірного, новостворена вакцина — білок або декілька білків коронавірусу, зокрема білок-«шип». З ним вірус проникає в клітини й розмножується.

«Найважливіше, щоб там був рецептор, та ділянка, якою той вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легень. Але, додатково, ми ще синтезуємо на спеціальних дріжджах, гуманізованих, які модифікують білки, інші білки коронавірусу. Ця суміш більш ефективно діятиме, викликаючи появу антитіл. Тобто ми сподіваємось, що отримали вірусоподібні частинки, неінфекційні, бо там немає нуклеїнової кислоти. Зараз експерименти з визначення імуногенності різних препаратів — на завершальному етапі у Польщі. Ми думаємо, що вони імуногенні», — пояснив він.

Поляки тестують препарат на звичайних мишах. Результат оприлюднять через два-три тижні. Далі польські науковці продовжать експеримент уже на трансгенних мишах, які вразливі на людський коронавірус. Їх заражатимуть вірусом, а тоді вводитимуть вакцину.

Сибірний зазначив, що в Україні немає жодної лабораторії, яка розмножує коронавірус, а інститут у Гданську займається імуногенністю.

«Потім проситимемо колег у Кракові провести експеримент на трансгенних мишах після зараження коронавірусом. Бо це єдина лабораторія у Польщі, яка розмножує коронавірус. Не знаю, чи до кінця року завершимо дослідження на трансгенних мишах. Ми вважаємо, що наша вакцина — ефективна. Зараз залежимо від результату. Перевіркою вакцини на мишах наш проєкт завершується», — пояснив він.

Наразі українські вчені працюють над одним препаратом від COVID-19, який, ймовірно, буде у форматі спрею, мікстури чи таблеток. За словами Сибірного, щоб зробити багато цієї вакцини, потрібно виростити лише клітини дріжджів. А для цього використовують звичайні колби.

Цей препарат львівські науковці теж досліджуватимуть у Польщі, якщо отримають черговий грант від Національного фонду досліджень.

Читайте також: Австралійські науковці розробили новий метод вакцинації

Схожі новини