Передплата 2024 ВЗ

Співробітники СБУ могли викрасти та катувати іноземця, - ДБР

  • 27.10.2021, 10:55
  • 439

Державне бюро розслідувань підозрює трьох співробітників СБУ у викраденні та катуванні людини

Як повідомляє пресслужба ДБР, працівники Служби безпеки намагалися заволодіти грошима чоловіка.

«Працівники Державного бюро розслідувань підозрюють двох співробітників центрального апарату Служби безпеки України та одного працівника територіального підрозділу Служби у незаконному утриманні та вимаганні грошей в іноземця», — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, у жовтні 2020 року співробітники СБУ незаконно затримали іноземця, після чого вимагали у нього 200 тисяч доларів США. При цьому незаконно затриманий працівник IT-сфери нібито розшукувався правоохоронними органами РФ за вчинення злочину на території Росії.

«Щоб іноземець швидше віддав гроші, співробітники СБУ били його та залякували. До того ж вони незаконно проникли до житла потерпілого, звідки викрали та привласнили його особисте майно», — розповіли в Держбюро.

Оскільки чоловік не мав такої суми, він домовився розрахуватись криптовалютою.

«Отримавши 7,5 біткоїна, що у грошовому еквівалентні становило 2,1 млн грн, співробітники СБУ підробили документи щодо часу та обставин затримання іноземця і передали його органам Нацполіції», — зазначили в ДБР.

У серпні 2021 року на підставі ухвал слідчих суддів співробітники СБУ були відсторонені від займаних посад. Усіх їх відправили під домашній арешт. Згодом Печерський райсуд Києва змінив одному із підозрюваних запобіжний захід на тримання під вартою через його неналежну процесуальну поведінку та порушення покладених зобов'язань.

Усім співробітникам СБУ повідомлено про підозру за статтями насильницького зникнення, крадіжки, поєднаної з проникненням у житло, грабежі, вимаганні та перевищенні влади працівником правоохоронного органу (ч. 1 ст. 146−1, ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 365 КК України). Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також: РНБО викрила телеграм-канали, які поширюють дезінформацію

Схожі новини