Передплата 2024 «Добра кухня»

Медведчуку повідомили про нову підозру

  • 08.10.2021, 18:05
  • 636

Про це розповіли в СБУ

Медведчуку повідомили про нову підозру
Медведчуку повідомили про нову підозру

Як йдеться на сайті Еспресо, Служба безпеки України повідомила про підозру лідеру ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

Йому інкримінують державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації.

Про це заявив голова спецслужби Іван Баканов.

За версією слідства, йдеться про підрив енергетичної незалежності України.

«Після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тож було вирішено купувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР. Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР», — йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, контракти були зірвані, що спровокувало хвилю «віялових» відключень електроенергії.

«За сприяння Медведчука з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України», — заявили у спецслужби.

«Українські політики та високопосадовці в розпал війни грали на стороні Росії, нехтували інтересами України та будували спільні з терористами „схеми“. Їхні дії — це підрив енергетичної незалежності України», — заявив на брифінгу Баканов.

Голова СБУ та Генпрокурор оприлюднили аудіозаписи, щодо «вугільної схеми» та зацікавленість у ній влади РФ.

Експертиза підтвердила, що одним із фігурантів записів є Медведчук, котрий, зокрема, спілкується щодо реалізації незаконних схем із представниками російської влади.

Нардеп озвучує, що має гарантії від вищих посадовців України.

«За посередництва наближеної до Медведчука особи (бізнесмена С. Кузяри) на окупованій території було обрано 2 фактично не працюючі вугільні підприємства. Їхніми керівниками призначено представників „Л/ДНР“, їм відкрито банківські рахунки та укладено з ними договори на постачання вугілля. Ці питання узгоджувалися, у тому числі з ватажками бойовиків. За час функціонування цієї схеми, за даними правоохоронців, проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн грн», — заявили у СБУ.

«Слідство має докази, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів. Ми знаємо про передачу готівки до «Л/ДНР""і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми вже знаємо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо), згодом були реалізовані», — підкреслив Баканов.

«Слідчі ДБР спільно зі співробітниками СБУ за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора достеменно встановили причетність народного депутата України до реалізації злочинної схеми постачання вугільної продукції з тимчасово окупованих територій України. Період, який охоплюють ці діяння — кінець 2014 — початок 2015 року. Суми, витрачені державними українськими підприємствами, становлять понад 200 млн. грн», — пояснила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Читайте також: Справжня ціна «патріотизму» Зеленського: Медведчук на волі, а Стерненко з Антоненком у в’язниці

Схожі новини