Передплата 2024 ВЗ

Президент поки не думає про введення миротворців на Донбас, - ЗМІ

  • 28.09.2021, 11:45
  • 449

В Офісі президента переконані, що «для підтримки миру спочатку необхідно його досягти»

Для введення миротворчого контингенту під егідою ООН на Донбасі потрібно спочатку досягти миру, тому президент Володимир Зеленський поки не має наміру підіймати це питання.

Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі телеканалу ICTV.

Єрмак пояснив, що для підтримання миру спочатку необхідно його досягти, а для цього потрібні переговори безпосередньо зі стороною конфлікту про припинення війни та повернення окупованих територій.

Але Росія не визнає себе стороною конфлікту, тому в найближчому майбутньому президент не має наміру підіймати це питання, сказав глава ОП.

«Я хочу, щоб ми чітко розуміли: Україна категорично проти заморожування конфлікту, і тому питання блакитних касок, які могли б з'явитися, — це питання не обговорювалося, і зараз, я думаю, що ми поки не в тій стадії, щоб обговорювати це питання», — підкреслив Єрмак.

Глава ОП також пояснив, що введення миротворців означало б заморожування військового конфлікту, тому такий варіант не на часі для України.

З такою заявою раніше виступав постійний представник України при Організації Сергій Кислиця. Він переконаний, що миротворці ООН на тимчасово окупованому Донбасі можуть з’явитись лише після укладення між Україною та Росією мирного договору.

Довідка:

Миротворчі сили ООН — військові контингенти країн-членів ООН, виділені за статутом організації з метою запобігання або ліквідації загрози миру і безпеки шляхом спільних примусових дій, якщо заходи економічного і політичного характеру виявляться або виявилися недостатніми.

Рішення про створення, склад, використання та фінансування миротворчих сил ООН ухвалює Рада Безпеки ООН. Стратегічне керівництво здійснює Військово-штабний комітет (ВШК).

Читайте також: Путін планує інтегрувати Донбас через «чорний хід»

Схожі новини