Передплата 2024 «Добрий господар»

Чому дефіцит вітаміну В12 - це дуже небезпечно

  • 24.09.2021, 19:45
  • 3 703

Для підтримки імунної системи під час зміни пір року вживайте продукти, багаті білком і кальцієм

Лікар відділення внутрішніх хвороб, доктор Джума Еміроглу (Cuma Emiroğlu) розповів про способи зміцнення імунної системи, яка слабшає під час зміни сезонів.

Так, під час переходу від літа до осені посилюється відчуття втоми.

«У результаті зменшення сонячного впливу з настанням осені метаболізм підпадає під вплив температурних коливань. Через більш активну боротьбу з холодною погодою обмін речовин сповільнюється, імунна система слабшає. У цей період також може виникати стан пригніченості і депресії. Повноцінний і якісний нічний сон, повноцінне і збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи, ефективна боротьба зі стресом, відмова від алкоголю, куріння і психоактивних речовин грають важливу роль в цьому процесі «, — відзначає експерт.

«Такі прості заходи як своєчасна і відповідна вакцинація від захворювань, правильне миття рук, гігієна, догляд за порожниною рота допоможуть зміцнити нашу імунну систему і зробити її стійкою до хворіб, — продовжив лікар. — Подолати негативні наслідки цього періоду можна й за допомогою належного збалансованого харчування. Для підтримки імунної системи під час зміни пір року вживайте продукти, багаті білком і кальцієм. У вас на столі також не повинно бути нестачі в продуктах, що містять вітамін В12, — проти депресії, перепадів настрою, погіршення пам'яті «.

Доктор Джума Еміроглу розповів, що дефіцит вітаміну B12 негативно впливає на нервову систему, і це може стати причиною депресії, перепадів настрою, проблем з пам'яттю і труднощів в навчанні, а також спровокувати пригнічений стан.

«Позитивний настрій зміцнює наш імунітет, — каже експерт. — Кальцій забезпечує підтримку водного балансу в організмі, знімає набряки, підсилює імунну систему. Молоко і молочні продукти, крім того, що це цінне джерело білка, через вміст кальцію також позитивно впливають на імунну систему. Тому слід вживати продукти, що містять кальцій і білок: молоко, соєве молоко, йогурт, кефір, сир, яйця, червоне м'ясо, курку, рибу. В раціон дорослої людини обов'язково слід додати молоко і молочні продукти до двох-трьох склянок на день «.

Нагадавши, що продукти, що містять вітамін С і антиоксиданти, є регуляторами імунної системи, Еміроглу продовжив:

«Шипшина, брокколі, апельсин, лимон, мандарин, ківі, ріпчаста цибуля, крес-салат, рукола, червоний перець є джерелами вітаміну С. Морепродукти, гриби, кунжут, цільнозернові, часник, ріпчаста цибуля, яйця багаті селеном. Це важливі помічники імунної системи для захисту від шкідливих мікроорганізмів, і вони повинні обов'язково бути в раціоні «.

«Селен також є одним з мінералів, які ефективно борються з депресією. Також наші проміжні прийоми їжі також повинні включати продукти, багаті цинком: індичку, гарбузове насіння, бобові, морепродукти, мигдаль, волоські горіхи, фісташки. Цинк відіграє важливу роль в основних механізмах імунної системи і запобіганні пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Подбайте про те, щоб на вашому столі були яйця і горіхи в достатній кількості «, — додав лікар.

Доктор Джума Еміроглу також порекомендував мати в раціоні достатньо продуктів, багатих омега-3. Наголошуючи на вживанні риби, портулаку, авокадо і лляного насіння як стимуляторів і регуляторів імунітету, Еміроглу сказав:

«Оскільки дефіцит вітаміну D послаблює нашу імунну систему і провокує хвороби, з настанням осені корисно остерігатися дефіциту цього вітаміну. ​​Краще джерело вітаміну D — сонце, однак такі продукти, як яйця, молоко, лосось, також багаті ним. Разом з цими рекомендаціями щодо харчування також слід пам'ятати про спосіб життя і не забувати, що головні помічники нашої імунної системи — це достатньо води, регулярний і повноцінний сон «.

Читайте також: Кращі овочі та фрукти для нормалізації тиску

Схожі новини