Передплата 2024 «Добрий господар»

Львів опинився у бюджетній “дірі”?

Одна з причин — не відбуваються аукціони з продажу комунального майна

Директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук укотре ошелешив «бюджетною» заявою, мовляв, у казні міста назріває фінансовий колапс.

За версією Іщука, доходи бюджету розвитку на 2021 рік мають бути на рівні 885 мільйонів гривень, але станом на 20 вересня є 393 мільйони гривень. Бюджет розвитку виконується лише на 44%. Олег Іщук каже, що Львів потопає у кредитах на майже 300 мільйонів гривень… З таким листом чиновник мерії звернувся до профільної депутатської комісії з питань бюджету. Питає фахівців — що робити і як далі жити в таких умовах? Голова цієї комісії Наталія Шелестак відповіла у соцмережах: «У мене немає слів…».

Як сказала у коментарі для «ВЗ» голова депутатської комісії з питань бюджету Львівської міської ради Наталія Шелестак, загальний бюджет Львова виконується майже на 100%, тобто є з чого платити бюджетникам зарплату та за комунальні послуги. «Провисає» лише бюджет розвитку Львова, з якого мерія ремонтує чи будує якісь об’єкти, реалізовує інфраструктурні проєкти.

«Не варто драматизувати бюджетну ситуацію, — каже Наталія Шелестак. — Наповнення бюджету по податках — плюс-мінус виконуємо план. Бюджет розвитку не виконується, а значить, будуть якісь роботи затягнуті… Невиконання бюджету виникло через те, що було прогнозовано продати з молотка майно. Але з певних причин аукціони не проводяться. Раніше нам говорили, що аукціонів немає, бо готують документи і процес чомусь затягнувся. Казали, що є технічні затримки, і торги з продажу майна відбудуться. Будемо з цим розбиратися! Таке питання ми уже задавали чиновникам (наприкінці першого півріччя 2021 року), але нас заспокоїли, мовляв, до кінця року бюджет розвитку буде наповнений. Але це не так… Лист від пана Іщука був для мене, м’яко кажучи, неочікуваним».

Голова депутатської комісії з питань комунального майна, ресурсів та історичного середовища Львівської міської ради Сергій Івах сказав для «ВЗ», що майнові аукціони проводяться більш-менш непогано, провисають земельні торги. Каже, наповнення бюджету від продажу майна — 70%.

Про ситуацію довкола бюджету розвитку та борги за кредити розповів на брифінгу перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко: «Цьогоріч Львів віддав кошти за облігації, які були залучені у 2018 році, у розмірі понад 440 млн. грн. Також цьогоріч „Львіводоканал“ повністю погасив кредит від Світового банку на покращення водопостачання у сумі 24,2 млн. доларів. Виконання загального фонду бюджету — 98,6%, виконання бюджету розвитку — 69,6%. Головні надходження до бюджету розвитку (від продажу комунального майна та землі) припадають на серпень-грудень, адже саме в кінці року проводяться аукціони з продажу землі чи майна. Наприклад, в серпні від продажу майна Львів отримав 49 млн. грн., а у вересні — 29 млн. грн. І найголовніше. Фінансова стабільність міста вимірюється міжнародним рейтингом Fitch Ratings».

P. S. Пізніше Наталія Шелестак опублікувала лист від Департаменту фінансової політики у якому йдеться про відкликання попереднього листа для уточнення окремих даних.

Скріншот зі сторінки у Фейсбук Наталії Шелестак
Скріншот зі сторінки у Фейсбук Наталії Шелестак

Читайте також: «По всіх питаннях є проблеми, місцева влада має терміново їх вирішити та відзвітувати»

Схожі новини