Передплата 2024 ВЗ

Учені розповіли, чому варто вакцинуватися препаратом Moderna

  • 19.09.2021, 09:55
  • 631

Covid-вакцина компанії Moderna є найефективнішою в запобіганні госпіталізації

Науковці з американського Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) заявили про значно вищу ефективність вакцини Moderna.

Про це пише The Hill.

Дослідники виявили, що ефективність препарату Moderna після двох ін'єкцій становить 93%, тоді як аналогічні показники вакцин Pfizer-BioNTech та Johnson & Johnson становили 88% та 71% відповідно.

Водночас фахівці наголосили, що результати щодо всіх трьох вакцин вказують на їхню достатню дієвість.

Учені припускають, що це може бути пов'язане або з більшим вмістом мРНК у вакцині Moderna, або з терміном між першою та другою дозами (одержувачі Модерни отримують другу дозу через 4 тижні, тоді як реципієнти Pfizer-BioNTech — через три тижні).

«Незважаючи на те, що отримані дані свідчать про певний розподіл рівня захисту залежно від виду вакцини, всі схвалені або дозволені FDA засоби від хвороби Covid-19 забезпечують істотний захист пацієнта (хворого коронавірусом) від госпіталізації», — заявили вчені.

У дослідженні взяли участь більш як 3,6 тисячі дорослих, які були госпіталізовані до 21 лікарні США у 18 штатах в період з 11 березня по 15 серпня.

З них 1 682 людини отримали позитивні результати тесту на Covid-19, інші були контрольною групою.

Більшість учасників дослідження (64%) були невакциновані. Майже 13% були повністю щеплені вакциною Moderna, 20% були повністю щеплені вакциною Pfizer та 3,1% - препаратом від Johnson&Johnson.

Читайте також: МОЗ: які дві вакцини відтепер дозволено комбінувати

Схожі новини