Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Третя доза вакцини підвищує рівень захисту у 10 разів, - учені

  • 16.09.2021, 20:15
  • 551

Спільне дослідження вчених з Інституту Вейцмана, Техніона, Єврейського університету в Єрусалимі та Інституту Гартнера при лікарні «Шиба» в Тель ха-Шомер довели: введення третьої (бустерної) дози вакцини Pfizer збільшує ефективність захисту від коронавірусу більш ніж в десять разів

Про це стало відомо ввечері в середу, 15 вересня, з публікації в британському медичному журналі The New England Journal (NEJM).

Дослідження засноване на аналізі даних про перпебіг захворювання приблизно 1,14 млн ізраїльтян у віці 60 років і старше, вакцинованих до кінця серпня. Щоб нейтралізувати вплив випадкових факторів і збільшити достовірність результатів, під час обробки даних використовували кілька різних статистичних моделей.

Учасники дослідницької групи (керівник — професор Рон Мило з Інституту Вейцмана), куди серед інших входили також генеральний директор міністерства охорони здоров'я професор Нахман Аш і керівник Служби громадської охорони здоров'я доктор Шарон Ельріх-Прайс, розділили весь статистичний матеріал на дві групи.

У першій (контрольній) групі були люди, вакциновані двома дозами. У другій — ті, хто отримав бустерну дозу вакцини.

Через 12 днів кількість інфікованих в цій групі було як мінімум в десять разів менше, ніж у контрольній.

За результатами аналізу даних з'ясувалося, що через 12 днів після третьої дози показник ефективності захисту від коронавірусу зростає в 11,4 рази, а показник ефективності захисту від важкої форми хвороби — в 15,5 рази в порівнянні з учасниками контрольної групи.

Там за цей час там зареєстрували 4439 випадків інфікування і 294 випадки захворювань у важкій формі, а в другій групі — тільки 29 випадків важких захворювань.

Іншими словами, це означає, що третя доза повертає ефективність вакцини Pfizer до початкових 95 відсотків навіть у випадку Дельта-штаму коронавірусу. Тоді, як ефективність перших двох доз через шість-вісім місяців знижується.

Слід зазначити, що публікація в NEJM з'явилася через два дні після статті 18 вчених в журналі The Lancet, в якій стверджувалося, що тотальна вакцинація від коронавірусу третьою дозою зараз не виправдана. Вчені, серед яких були два провідних дослідники Федерального агентства з нагляду за якістю харчових продуктів і ліків США (FDA), погодилися, що від вакцинації третьою дозою в тій чи іншій країні можлива локальна користь. Але ця користь, на їхню думку, не переважує ризик для іншої частини людства, оскільки мільярди людей не отримали поки навіть першої дози вакцини. Ці вчені вважають, що ту ж вакцину краще було б надіслати в бідні країни.

«Можливо, третя (бустерна) доза і надасть користь людям з ослабленою імунною системою, — йдеться в звіті. — Але вакцинувати всіх підряд — неприпустима надмірність, коли так багато людей не вакциновані навіть і першою дозою».

Читайте також: З 20 вересня розпочнуть діяти нові правила карантину

Схожі новини