Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Археолог-аматор знайшов кілограм золотих прикрас, яким понад 1500 років

  • 14.09.2021, 19:35
  • 1 200

У Данії археолог-любитель знайшов скарб, якому більше 1500 років

Фото: Twitter

Про це пише CNN.

Скарб знайшов Оле Гіннеруп Шиц в місті Вінделев, недалеко від міста Еллінг у центральному регіоні Данії. Чоловік лише недавно придбав свій металошукач й отримав дозвіл використовувати його на землі свого друга. Через кілька годин після початку досліджень він виявив знахідку.

На місце прибули археологи з музею міста Вейле разом з командою з Національного музею і провели розкопки, виявивши цілу скарбницю. Вони вважають, що знахідка свідчить про те, що Вінделев був адміністративним центром в VI столітті.

«Хто б не закопав скарб, він був надзвичайно багатий і могутній», — сказав фахівець музею Медс Равн. Експерт також припускає, що поховання скарбів могло бути «підношенням богам».

Скарб містить прикрашені медальйони розміром з блюдце, звані «брактеат», а також римські монети, які використовувалися у якості прикрас. Один з брактеатів прикрашений зображеннями чоловічої голови й безліччю рун, а також коней і птахів. Згідно з попередніми дослідженнями, рунічний напис на коні читається як «високий», що може стосуватися вождя, або бога Одіна.

Крім того, одна з римських золотих монета датується періодом правління Костянтина Великого (324−337 рр. н.е.) і, за словами Равна, показує, що країни Європи вже тоді були добре повʼязані між собою.

Повідомляється, що скарб виставлять в культурному музеї Вейле (Vejlemuseerne) в лютому 2022 року в рамках великої виставки, присвяченої вікінгам.

Читайте також: Дослідники знайшли поселення, якому понад 7 тисяч років

Схожі новини